Do ulic vyrazili Kašpar, Melichar a Baltazar. Začala tradiční Tříkrálová sbírka

Po celém Česku můžete potkávat koledníky z řad dobrovolníků v převlecích Kašpara, Melichara a Baltazara. Tři králové už tradičně vybírají příspěvky pro největší veřejnou sbírku v Česku, kterou organizuje Charita Česká republika. Koledníci budou vybírat v ulicích dary až do 14. ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříkrálová sbírka

Tříkrálová sbírka | Foto: Rádio Praha

Hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil předpokládá, že by akce mohla vynést přibližně stejně peněz jako loni, tedy zhruba přes 80 milionů korun.

„Minimálně 10 procent půjde na zahraniční humanitární pomoc, zbytek na domácí projekty. Ať už se jedná o pomoc seniorům nebo lidem bez domova, matkám v tísni a podobně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O Tříkrálové sbírce mluví její hlavní koordinátor Marek Navrátil

V ulicích postupně přibývají kolednické skupiny, nakonec by jich mohlo být kolem 19 tisíc jako loni. Koledovat budou až do 14. ledna.

„Koledování může ovlivnit spousta věcí - může přijít chřipková epidemie, náledí, špatné počasí. Budeme rádi, když to dopadne tak jako v loňském roce,“ věří Navrátil.

Tříkrálová sbírka odstartovala i na Slovácku, víc než stovka krojovaných králů se odpoledne sešla ve Starém Městě. V kostele Svatého Ducha jim požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ocenil přitom hojnou účast dětí.

„Myslím si, že i na ně to má pozitivní vliv, protože si musí uvědomovat, pro koho to slouží, komu to pomůže, a že to formuje i jejich myšlení. To vidím taky jako přínos pro ně a pro další generace,“ zdůraznil moravský metropolita.

Arcibiskup Graubner žehná koledníkům | Foto: Roman Verner

Do ulic jihočeských měst vyjdou koledníci Tříkrálové sbírky o nadcházejícím víkendu. Dary budou až do 14. ledna vybírat do zapečetěných kasiček s logem českobudějovické diecézní charity.

V loňském roce přispěli Jihočeši do Tříkrálové sbírky více než čtyřmi a půl milionem korun. Peníze použila charita například na vybavení pro zdravotní sestry, které jezdí k seniorům domů. I letos už má charita o využití vybraných peněz jasno.

Například v Českých Budějovicích chce podpořit děti ze sociálně slabých rodin. V Malenicích by ráda koupila automobil pro rozvoz obědů seniorům a na jejich dopravu k lékaři. A v Boršově nad Vltavou by měl výtěžek sbírky podpořit Azylový dům svaté Alžběty pro matku a dítě.

Koledníci ve stroměstském kostele | Foto: Roman Verner

Lucie Suchánková Hochmanová, Roman Verner, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme