Organizátoři ME v Račicích nevědí, kde ubytovat parakanoisty

Česká republika v tomto roce pořádá vedle dalších sportovních akcí i mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice. V severočeských Račicích se dá čekat několik českých úspěchů, pořadatelé ale dostali za úkol i uspořádání závodů hendikepovaných sportovců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tribuna areálu v Račicích pojmou až 5000 diváků

Tribuna areálu v Račicích pojmou až 5000 diváků | Foto: Filip Jandourek

„Největším oříškem pro nás bude závod parakanoistů – tělesně postižených sportovců, kteří jsou nově zařazování do programu ME,“ vysvětluje předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Račice tak zažijí tuto premiéru, přestože s ní při své kandidatuře vůbec nepočítaly. „Aniž by to s námi evropská či mezinárodní organizace projednávala, daly nám takovýhle prubířský kámen.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S šéfem českých rychlostních kanoistů mluvil o přípravách jarního ME reportér ČRo Jan Suchan

S podobnými závody nemají čeští pořadatelé zkušenosti a nejde jen o závody - zabezpečit musí i předepsané zdravotní kontroly kvůli rozřazení sportovců do jednotlivých kategorií handikepů a zařídit je třeba také ubytování. Parakanoistů nastoupí v Račicích sto až sto padesát a většina z nich má být na vozíčku.

„ČR není zcela připravena přijmout stovku vozíčkářů a ubytovat je najednou, to bude velký úkol. Máme jen Sportovní centrum Nymburk, kde je 15 míst, jiná lokalita není nebo o ní zatím nevíme,“ hledá kapacity šéf týmu organizátorů.

„Rádi přijmeme jakoukoli nabídku, zatím využíváme nabídek menších lázní v okolí 100 kilometrů od Štětí nebo Račic, ale uvítáme další nabídky. Máme s tím problém,“ přiznává šéf kanoistického svazu Jan Boháč.

ME konkurují další akce

Organizátoři berou zajištění startu hendikepovaných jako velkou výzvu, kterou je také zaplnění velké račické tribuny českými fanoušky. Finálové dny o víkendu prvního a druhého května totiž kolidují nejen s hokejovým mistrovstvím světa v Praze a Ostravě.

„Bude po čarodějnicích, budou klasické prvomájové eventy, rodinné akce, oslavy. Vnímáme, že to bude problém, ale chceme připravit zajímavé atrakce na tribunách alespoň pro diváky z blízkého okolí: Mělníka, Litoměřic, Ústí nad Labem,“ cílí organizátor na obyvatele nedalekých měst.

„Jako předsedovi Českého kanoistického svazu mi jde především o to, abychom jim předvedli perfektní výsledky,“ dodává Boháč. Největší českou nadějí bude Josef Dostál na singlkajaku a ve čtyřkajaku společně s Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Janem Štěrbou, těšit se čeští fanoušci můžou také na stříbrného a bronzového ze světového šampionátu, kanoistu Martina Fuksu.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme