Snížení daní by mohlo zlevnit knihy, léky a dětskou výživu

Knihy, léky a dětská výživa by mohly zlevnit, od Nového roku platí nižší sazba daně z přidané hodnoty (DPH). Třeba v některých knihkupectvích si už teď lidé můžou koupit levnější tituly. Nakladatelství ale desetiprocentní sazbu promítnou postupně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna v poliklinice Modrá hvězda v Mladé Boleslavi

Lékárna v poliklinice Modrá hvězda v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

Nová sazba DPH platí už dva dny. Změnu při placení poznají zákazníci knihkupectví, některé prodávají vybrané knihy za nižší ceny. Knižních položek je ale na trhu zhruba 70 tisíc, jejich přeceňování proto bude ještě nějakou dobu trvat.

Knihkupci jsou navíc z velké části závislí na cenové politice vydavatelství. Podle předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martina Vopěnky se nižší sazba promítne do cen až u nově vydávaných knih:

„V prvních dnech se to bude trochu křížit s posezonními slevami, které jsou typické. A skutečný vliv pěti procent sníženého DPH se projeví během roku, zejména až budou vycházet nové tituly.“

Levnější by mohly být hlavně dětské nebo výpravné knihy, přesto jde ale o úsporu jen v řádu několika korun. I po snížení sazby je ale DPH na knihy podstatně vyšší, než je evropský průměr. Nižší DPH, někde i nulové, mají například ve Velké Británii nebo Francii.

Kromě knih se snížená sazba týká i léků a nenahraditelné dětské výživy. Ceny kosmetických výrobků nebo doplňků stravy zůstávají stejné - tedy daní se 21procentní sazbou.

V knihkupectví | Foto: Jana Šustová

Nižší - 10procentní sazba - se týká všech léků, které jsou vydávané na recept a mají plnou nebo alespoň částečnou úhradu pojišťovny. Vedoucí lékárny na Praze 1 Hana Chudobová ale výrazné zlevnění nečeká:

„Změna pro pacienta tam bude nepatrná. Sice se sníží cena o DPH, ale stejně tak se o DPH snižuje úhrada. Pacient bude někdy o něco méně doplácet, ale bude to nepatrný rozdíl v řádu korun, u dražších přípravků to mohou být desetikoruny."

U léků, které nejsou regulované - to znamená, že nemají stanovenou maximální cenu - změnu zákazníci pravděpodobně nepoznají. Cenu si totiž stanovuje sám distributor, potvrzuje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková:

V Česku platí od 1. ledna tři sazby DPH. Vedle 21 a 15procentní je to ještě snížená 10procentní. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) si od nové sazby slibuje snížení cen pro koncové spotřebitele.

„U volně prodejných léků není cena nijak regulována, výrobce je může prodávat do lékáren za jakoukoli cenu. Stejně tak marže lékárny a distributora je libovolná."

Nižší sazba platí i pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu. Tímto krokem chce vláda podpořit rodiny s dětmi. Novou sazbou se původně měly danit i dětské pleny, které ale nakonec ze seznamu vypadly.

Příklady změn daní a příspěvků | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme