Nemocnice i pacienti si pomalu zvykají na zrušení 30korunového poplatku

Lékaři a lékárníci už nevybírají 30korunové poplatky. Pacienti je platili sedm let. Jako jediný zůstává 90korunová platba za pohotovost. Nemocnice se snaží najít jiné využití pro platební automaty, někteří pacienti dnes nevěděli, že třicet korun u lékaře už platit nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření (ilustrační foto)

Lékařské vyšetření (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze přeprogramovali asi 15 automatů, přes které lidé regulační poplatky od roku 2008 platili. Pacienti je nyní využívají jen na úhradu pohotovosti.

Podle náměstka nemocnice Jana Břízy ale automaty slouží také k rozměňování peněz a v budoucnu se mají využívat i k placení parkovného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pacienti nemusí od nového roku platit 30korunový poplatek. Jak si lidé a nemocnice na změnu zvykají, zjišťovala Veronika Hlaváčová.

„Automaty jsou multifunkční zařízení. V halách, kde jsou nápojové automaty, nebo v blízkosti veřejných parkovišť jsme zavedli funkci rozměňování papírových bankovek. Předpokládáme, že je využijeme i k úhradě parkovného v rámci areálu nemocnice,“ popisuje Bříza.

Výpadku peněz se nemocnice většinou nebojí. Zrušené poplatky budou kompenzovat zdravotní pojišťovny. Třeba v případě pražské Všeobecné fakultní nemocnice to je více než 12 milionů korun ročně, říká Jan Bříza.

„Za rok 2014 podle aktuálního stavu v účetnictví to bylo zhruba 12 milionů 200 tisíc korun ve třicetikorunových poplatcích," upřesňuje Bříza.

Někteří lidé o zrušení poplatku nevěděli

Někteří lidé chtěli ještě dnes 30korunovou platbu uhradit. S několika takovými pacienty se setkala i praktická lékařka Vlasta Berkovičová, která ordinuje na poliklinice ve Spálené ulici v centru Prahy.

Berkovičová si myslí, že se zrušením regulace k ní začnou chodit lidi více, třeba i s maličkostmi: „Uvidíme, jak to bude vypadat. Zatím o tom někteří lidé ani neví, takže chtějí zaplatit. Myslím, že bude chodit možná víc lidí.“

Souhlasí s ní také ředitel Městské polikliniky Praha David Doležil: „Osobně si myslím, že počet návštěv pacientů nejen v našich odborných ambulancích, ale i u praktických lékařů výrazným způsobem narostou v průběhu celého roku. Z toho důvodu může možná mít systém zdravotního pojištění do budoucna problémy ufinancovat všechny tyto náklady.“

Poplatky zrušila vládní novela o veřejném zdravotním pojištění. Současný šéf resortu Svatopluk Němeček z ČSSD konec poplatků vítá:

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Celková výše vykázaných regulačních poplatků včetně pobytů za hospitalizaci činila zhruba 5,2 miliardy korun. Když z toho odečteme miliardu korun navíc, kterou lékárny vykázaly a nevybraly, tak jsme někde u čtyř miliard. Když si vezmeme, že se podařilo navýšit platby státu za pojištěnce, tak máme zhruba vyrovnanou bilanci.“

Naopak zrušení většiny regulačních poplatků kritizuje bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09.

„Nějaký regulační účinek měly a přinesly pět miliard do systému každým rokem. Ty se mohly využít k dalšímu rozvoji,“ vysvětluje Heger.

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme