Jak nastavit biologické hodiny? K životu potřebujeme světlo, ale i tmu, říká Helena Illnerová

„Biologické hodiny člověka jsou neustále nastavovány – abychom měli přesně 24hodinový režim, tak potřebujeme cyklus světla a tmy,“ vysvětluje fyzička a biochemička Helena Illnerová. Proč bychom neměli spát při rozsvícené lampičce? A co s námi dělá světlo? Nejenom na to odpovídala v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Žijeme ve velkých městech, a přitom pořádně nevíme, co je tma. „Abychom měli čistý časový systém, tak potřebujeme intenzivní světlo během dne, ale také v noci tmu. Ta se v podmínkách, v kterých žijeme, smazává,“ nastiňuje pojem světelné znečištění.

Biologické hodiny nám sice tikají od narození, ale ne v pravidelném režimu. „Maminky by měly vědět, že děti potřebují v pravidelnou dobu spát a vstávat. A v noci mít tmu,“ říká s tím, že pokud se dítě v noci bojí, tak stačí nechat dveře pootevřené do předsíně. „Není dobré nechávat světlo rozsvícené v pokoji,“ dodává.


V šišince se vyrábí hormon melatonin, mají ho všechny druhy, které byly na světě nalezeny.

Cesta Heleny Illnerové ke genetice nebyla jednoduchá – za totality byl tento obor považovaný za buržoazní pavědu.

„Tvrdilo se, že může vychovávat pouze prostředí, nikoliv to, co si geneticky přineseme na svět. Profesoři neměli přístup k literatuře a byli omezení tím, co mohli učit,“ vysvětluje.

Jak změnit biologické hodiny? Může být světelné znečištění nebezpečné? A co se dozvíme v knize Heleny Illnerové Čas pro světlo? I to jste si mohli poslechnout mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.