Obama schválil sankce proti KLDR, je to odveta za hackerský útok proti Sony

Americký prezident Barack Obama schválil nové sankce proti Severní Koreji. Tu Američané obviňují z prosincových hackerských útoků proti firmě Sony Pictures. Společnost se totiž chystala poslat do kin snímek The Interview, který zesměšňuje severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na tradičním předvánočním setkání s novináři

Barack Obama na tradičním předvánočním setkání s novináři | Zdroj: Reuters

Sankce cílí na tři severokorejské vládní organizace a deset osob, včetně lidí působících v Íránu, Sýrii, Číně, Rusku a Namibii.

Mezi organizacemi je třeba i severokorejská zpravodajská služba, největší zbrojovka a společnost podporující severokorejský obranný výzkum.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sankcích proti vybraným společnostem a lidem v KLDR kvůli hackerským útokům na Sony Pictures mluvila washingtonská zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Desítka osob, proti nimž jsou sankce namířeny, pracuje pro tyto organizace nebo pro severokorejskou vládu. Postižené osoby a firmy nebudou mít přístup k americkým finančním zdrojům a americké firmy s nimi nesmějí udržovat obchodní kontakty.

Americká administrativa uvádí, že rozhodnutí je reakcí na „provokativní, destabilizující a represivní kroky, které Pchjongjang v poslední době podnikal“.

Plakát k filmu The Interview, komedii, která paroduje severokorejský režim | Foto: Reuters

Představitelé americké vlády sice tvrdí, že krok není přímo spojený s nedávným hackerským útokem proti Sony Pictures. Americká média ale připomínají, že jde o první takto konkrétní krok Bílého domu od kyberútoku a že je jistě možné chápat ho jako odpověď.

Studio Sony Pictures se v prosinci stalo terčem hackerského útoku kvůli snímku The Interview, který zesměšňuje vůdce KLDR Kim Čong-una. Washington z něho následně obvinil KLDR, která nařčení odmítla. Sony Pictures pak z bezpečnostních obav zrušilo uvedení filmu do kin, ale film se nakonec k divákům v omezeném rozsahu dostal.

Severní Korea podíl na kybernetickém útoku proti Sony Pictures popírá – i když ho schvaluje. Spojené státy tvrdí, že mají pro sankce dostatek důvodů. FBI už v prosinci uvedla, že je přesvědčena o tom, že za útoky stála severokorejská vláda a že má pro takové tvrzení důkazy.

Experti poznamenávají, že nové sankce severokorejský režim příliš tvrdě nezasáhnou. Terčem jsou totiž firmy i jednotlivci, kteří už podléhají dřívějším restrikcím, jež Washington uvalil na Pchjongjang kvůli jeho jadernému programu.

Dnešní sankce jsou ale vůbec první, které jsou odpovědí na hackerský útok a Bílý dům dal najevo, že nejde o reakci poslední.

Za čtyři dny film vydělal 15 milionů dolarů

Prezident Obama kritizoval Sony Pictures, když se rozhodla neposílat inkriminovaný film do distribuce v obavě z teroristického útoku. Snímek se ale k divákům dostal a s poměrně slušným ohlasem.

Objevil se o Vánocích zhruba ve 300 amerických kinech. Komedie je ale hlavně dostupná také na internetu za drobný poplatek, což je v americkém filmovém průmyslu celkem neobvyklý krok. Filmy se na internetu většinou zveřejňují až s odstupem poté, co se objeví v kinech.

Firmě Sony tento krok vydělal jen za první čtyři dny 15 milionů dolarů. Podle filmových expertů je možné to považovat za úspěch. Tím spíš, že už se zdálo, že film do distribuce vůbec nepůjde.

Lenka Kabrhelová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme