Bílý kruh bezpečí má novou bezplatnou linku

3. leden 2015

Bílý kruh bezpečí v Ostravě pomohl v loňském roce čtyřem stovkám lidí. Letos pro ně má novinku - speciální bezplatnou telefonickou linku. Oběti trestných činů tak kdykoliv dostanou okamžitou pomoc a radu. Ostravu přitom nejvíce trápí uliční kriminalita, tedy přepadávání a loupeže.

„Otevírala jsem si dveře od domu. Stáli tam čtyři, dělali, že na někoho zvoní, a jestli mohou jít se mnou. Já jsem je bláhově pustila a pak mne obstoupili a z kapsy vzali peněženku,“ vzpomíná na traumatizující zážitek šestašedesátiletá paní Karin z Ostravy.

Krádež na policii nenahlásila, nepočítala s pomocí. Kdyby tehdy ale věděla o lince Bílého kruhu bezpečí, využila by ji. „Kdybych přišla domů, hned bych zavolala. Protože jsem měla příšerný strach – je to takový nepříjemný pocit, že se to nedá,“ dodává.

S podobnými případy teď může pomoct právě linka 116 006. „Je to pomoc připojení se k trestnímu stíhání, je to pomoc osvětlením těch povinností a práv, je to pomoc s nějakým soupisem toho, co ten člověk může nárokovat,“ přibližuje Julius Kopčanský z Bílého kruhu bezpečí v Ostravě.

Telefonická pomoc bude v provozu nonstop. Linka poslouží jak obětem kriminality a domácího násilí, tak i pozůstalým.

„Samozřejmě pokud zavolá někdo z ostravského regionu, tak mu budou poskytnuty základní informace. Operátoři budou schopni ho nasměrovat, kde tu pomoc může čerpat. I to, že v Ostravě funguje naše poradna, kde mu budou odborníci schopni poradit, co dál v té situaci. Případně ho doprovodit třeba k soudu a podobně,“ dodává Kopčanský.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio