Ministerstvo vnitra chce stihnout výběr 'supernáměstka' v původním termínu

Státní úředníky čeká půlrok velkých změn. Do června musí ministerstva a vybrané úřady změnit strukturu tak, aby odpovídala služebnímu zákonu. Vedoucí úředníky čekají výběrová řízení, všechny včetně řadových referentů pak přechod do služebního poměru. Vláda ale musí hned zkraje řešit nepříjemný problém, první pokus vybrat nejvyššího šéfa úředníků totiž nevyšel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V hlavní budově ministerstva vnitra je pro budoucího šéfa úředníků vše přichystáno.

„Konkrétně tady na patře už jsou kanceláře, ve kterých už jsou zaměstnanci, kterých máme systemizováno celkem 29. Zatím jich máme obsazeno 14. Začali připravovat všechno potřebné pro státní službu,“ přibližuje náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už příští týden by mohlo být jasno, kdo se stane historicky prvním šéfem státní služby v Česku

Výběr takzvaného supernáměstka se na konci roku zkomplikoval, protože uchazeči nedodali potvrzení o jazykové zkoušce. Vláda tedy musela podmínky upravit a vyhlásit nový konkurz.

„Bude nové výběrové řízení a současně platí, že do konce roku 2015 musí vybraný uchazeč doplnit jazykovou zkoušku,“ upozornil před Vánocemi premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Resort vnitra rychle zorganizoval nový konkurz, termín pro podání přihlášek vypršel v pátek. Zkraje příštího týdne se nad jmény kandidátů sejde speciální komise, ve čtvrtek budou následovat osobní pohovory s uchazeči.

Vnitro neočekává průtahy

Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky je tak reálné, že vláda jmenuje klíčového úředníka v původním termínu, tedy do 15. ledna.

Až nastoupí klíčový náměstek do funkce, postupně jmenuje na ministerstva státní tajemníky. Ti začnou vybírat šéfy odborů a pak přijdou na řadu vedoucí oddělení. Podle Nováčka se úplný přechod ke služebnímu zákonu musí stihnout do poloviny roku.

„Aby od 1. 7. 2015 každý z těch stávajících zaměstnanců mohl být převeden z pracovního poměru podle zákoníku práce do služebního poměru podle služebního zákona,“ vysvětluje.

Úředníkům má zákon přinést nezávislost a větší jistotu. „Že po každých příštích volbách nedojde k takovému zemětřesení ve státní správě jako třeba po těch loňských, protože za prvních šest měsíců bylo vyměněno zhruba tisíc lidí – zejména na ministerstvech a zejména lidé v řídících funkcích. Samozřejmě se to netýká řadových referentů,“ říká poslanec ODS Zbyněk Stanjura.

Na druhou stranu čeká úředníky povinné školení, pravidelné hodnocení a úřednické zkoušky. Prezident Miloš Zeman podal proti služebnímu zákonu ústavní stížnost. Vedení ministerstva vnitra ale věří, že norma změněna nebude.

Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme