České turistické značky ukazují správný směr i v rumunském Banátu

Turistické značky podle českého vzoru malují dobrovolníci už několik let také na Zakarpatské Ukrajině, na Krymu nebo v okolí šesti českých vesnic v rumunském Banátu, kde bydlí potomci osadníků z Rakouska-Uherska. O údržbu značek se tam dnes stará Josef Merhaut, jinak knihovník ve vsi Gerník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O údržbu značek se stará pan Josef Merhaut

O údržbu značek se stará pan Josef Merhaut | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

S pomocí Klubu českých turistů a společnosti Člověk v tísni vyznačil víc než 100 kilometrů tras mezi vesnicemi Svatá Helena a Eibenthal.

„Někde jsou od sebe 50 metrů. Když je cesta, kde by se nezabloudilo, tak možná i 200, 300 nebo 500 metrů – když člověk nemá jak zabloudit, z lesa odejít pryč nebo tak. Ale kde jsou křižovatky, tak na 50 metrech jsou možná i čtyři značky,“ vysvětluje pan Josef.

Podle něj se přesto stává, že výletníci zabloudí. „Turistické cesty jsou méně prošlapané. Člověk se nekoukne, že tam je značka, ale jde po cestě a až když zabloudí, tak hledá značku,“ říká se smíchem dobrovolný značkař.

V Česku se po značených turistických trasách chodí od konce 19. století. Značky tvoří dva bílé proužky s barevným uprostřed. Ten je červený, modrý, zelený nebo žlutý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za českými turistickými značkami do rumunského Banátu vyrazil reportér Pavel Novák

Stejné barvy používají i v Banátu. „Červená trasa je pěší a spojuje vesnice. Z Bígru na Eibenthal vede cyklotrasa, je žlutá a má asi 25 kilometrů. Mezitím jsem ještě udělal pět tras pro koně,“ vypočítává pan Josef.

Značky pravidelně kontroluje. Trasy buď prochází pěšky, nebo jezdí na kole. V kopcích nad vesnicemi přitom žijí lišky, divočáci, vlci i medvědi.

Pan Merhaut ale ujišťuje, že zvířata nechodí blízko pěšin, kudy se pohybují lidé. Musela by to podle něj být velká náhoda, aby turista na značené stezce na nějakého vlka nebo medvěda narazil.


Zvětšit mapu

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme