Pátrací týmy zřejmě našly dvě části indonéského letounu AirAsia

V Jávském moři dnes pátrací týmy objevily dva velké objekty. Podle záchranářů se s největší pravděpodobností jedná o části indonéského letounu společnosti AirAsia, který se v neděli zřítil poblíž ostrova Borneo. Ze 162 lidí na palubě se podle dosavadních informací nikdo nezachránil, celkem se z moře podařilo vylovit 38 těl obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátrání po troskách letadla společnosti AirAsia pokračuje

Pátrání po troskách letadla společnosti AirAsia pokračuje | Zdroj: Reuters

"Zachytili jsme dva velké předměty, jeden devítimetrový a druhý sedmimetrový. Oba byly blízko u sebe. Na mořské hladině jsme objevili i ropnou skvrnu," oznámil nález hlavní koordinátor pátracích operací Bambang Soelistyo.

Oba objekty se podle něj nacházejí asi 30 metrů pod vodou. Jeden je dlouhý 9,4 metru, široký 4,8 metru a tlustý 40 centimetrů. Druhý objekt měří 7,2 krát 0,5 metru.

Speciální tým se teď bude pokoušet pořídit záběry nalezených předmětů pomocí dálkově ovládaného podmořského zařízení. V důkladnějším hledání dosud bránily vysoké vlny a špatné počasí.

Neúspěšné je zatím hledání černých skříněk, jejichž nález by pomohl objasnit příčiny nehody. Dokud nebudou známé, nesmí společnost AirAsia na lince ze Surabaye do Singapuru létat.

Rodiny pohřbívají oběti letecké havárie společnosti AirAsia | Foto: Reuters

Indonéské úřady dnes rozšířily oblast pátrání, letouny navíc ráno mohly využít nakrátko zlepšených podmínek. Mezinárodní tým vybavený speciálním akustickým zařízením se stále snaží najít také černé skříňky ze zříceného airbusu.

V předpokládané oblasti neštěstí operují lodě z Indonésie, Malajsie, Singapuru a Spojených států. Ze vzduchu se do pátrání zapojuje devět letadel. Dva letouny se 72 záchranáři a speciální pátrací ponorku poslalo Rusko. Připojit by se měly také dvě japonské lodě a tři vrtulníky.

Všechny indonéské lety společnosti AirAsia teď také kvůli havárii prověří tamní ministerstvo dopravy. Letadlo totiž podle vládních vyšetřovatelů letělo v nepovoleném letovém řádu. Ministerstvo dopravy za to může malajsijským nízkonákladovým aerolinkám odebrat licenci pro létání v Indonésii.

"Vláda zrušila náš pravidelný let ze Surabaje do Singaporu a zpět a prověřuje i další lety AirAsia. Vedení naší společnosti v tomto s indonéskou vládou plně spolupracuje. Nebudeme k tomu ale podávat žádné informace, dokud vyšetřování neskončí," prohlásil šéf indonéské AirAsia Sunu Widyatmoko.

Trosky letounu společnosti AirAsia | Foto: ČTK

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme