Odstartovala hlavní část Tříkrálové sbírky, do ulic vyrazily tisíce dobrovolníků

Dneškem startuje hlavní část letošní Tříkrálové sbírky. Do ulic obcí a měst se vydají desetitisíce koledníků. Jenom vloni vybrali mezi lidmi rekordních téměř 83 miliónů korun. Svým rozsahem tak sbírka patří k největším v ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koledníci ve stroměstském kostele

Koledníci ve stroměstském kostele | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Už popáté se do koledování zapojila i Terezie Málková, s dětmi obchází obce na Jihlavsku.

„Děti rády zpívají, dělají dobré skutky. Velká radost je z toho, že je to pozitivně přijímáno i v obci a okolí, rádi otvírají, už jsou připraveni na koledníky i s dobrotami,“ řekla Terezie Málková.

Spolu s nimi pod patronátem brněnské diecézní charity vyrazí koledovat na 12 tisíc dobrovolníků. Jejich počet od počátku sbírky vzrostl více než čtyřikrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší charitativní sbírka v ČR odstartovala. Vloni se v Tříkrálové sbírce vybralo rekordních téměř 83 miliónů korun

„Je to právě obnovení tradice tříkrálového koledování, které v naší zemi vždycky bývalo. To je propojeno s tím pomoci lidem v nouzi,“ vysvětluje Oldřich Haičman, ředitel Diecézní charity Brno, a dodává:

„Koledníky vychováme i v tom, že přesně vědí, na které záměry koledují, které budeme podporovat. Je to velká práce i s dětmi a mládeží, zapojovat je do sociálního programu.“

Paní Ludmila Malá je koordinátorkou sbírky na Hodonínsku a Vyškovsku. Má na starosti více než 80 obcí a asi 1700 koledníků. Motivovat koledníky není vždy jednoduché.

„Zvláště ve městech mají lidé kolem sebe mnoho sbírek, a tak mají pocit, že je to zbytečné. Na vesnicích je to naopak, děti se hlásí sami. Mimo to, že vykoledují peníze, dostanou také spoustu dobrot,“ popisuje Ludmila Malá.

Podle ní jsou reakce lidí na sbírku různé. „Existují lidé, kteří jsou naštvaní na režim, jinde nás už lidi vyhlíží. Když se náhodou stane, že lidé nejsou doma, když přijdeme, tak ještě za námi dojdou a přinesou nám peníze. Ale za ty roky už je negativních reakcí méně,“ říká koordinátorka sbírky na Hodonínsku a Vyškovsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koordinátorkou Tříkrálové sbírky na Hodonínsku a Vyškovsku je Ludmila Malá. Má na starosti více než 80 obcí a asi 1700 koledníků

V menších obcích je taky znatelné, že se lidé mezi sebou znají. Důvěra ve sbírku je tak větší. Koledování provází i mnoho zajímavých příběhů.

„Minulý rok přišli naši koledníci do jednoho bytu staré paní, která se při návštěvě rozplakala. Říkala, že už několik let u ní nebyla žádná cizí návštěva, a děkovala jim,“ popisuje jeden z příběhů Ludmila Malá.

Hlavní smysl Tříkrálové sbírky je podle ní propojení duchovna se světským životem. „Tím, že přinášíme do rodin požehnání, zároveň prosíme o příspěvek pro potřebné. Potom taky vidíme, kde všude můžeme pomáhat. Takže pro mě je to takový zdroj pomoci těm nejpotřebnějším,“ dodává.

Přispět mohou zájemci i prostřednictvím dárcovských sms zpráv nebo bankovním převodem. Letošní Tříkrálová sbírka končí 14. ledna.

Tři králové | Foto: Michal Jindra

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme