Plzeň 2015 nabídne divadlo, koncerty, výstavy a chybět nebude ani nový cirkus

Už za dva týdny vyvrcholí pětileté přípravy Plzně na rok plný kultury. Evropským hlavním městem kultury 2015 bude od 17. ledna. Na slavnostním ceremoniálu vystoupí i švýcarský klaun a akrobat David Dimitri. Zahájí tak vlajkový projekt nazvaný Sezóna nového cirkusu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cirkus Berousek

Cirkus Berousek | Foto: David Konečný

Hlavní program zahájení bude v Plzni na náměstí Republiky, kde se v katedrále sv. Bartoloměje poprvé rozezní nové zvony. Tato část slavnosti se proto jmenuje Symfonie zvonů.

„Zvoněním se město otevírá, tím silným krásným zvukem se posílá zpráva, že je rok kultury zahájen. V tu chvíli můžou lidé navštívit všechny důležité vnitřní i venkovní prostory v blízkém okolí centra a v centru. Mohou zůstat i venku, tam budou také různé atrakce,“ popisuje umělecký ředitel Plzně 2015 Petr Forman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeň 2015 zahájí hlavní program v katedrále sv. Bartoloměje, kde se poprvé rozezní nové zvony

Jednou z osobností slavnostního zahájení bude i švýcarský akrobat David Dimitri, který tak otevře plzeňskou Sezonu nového cirkusu. Od 23. ledna pak bude ve svém šapitó uvádět představení l'Homme cirque.

David Dimitri i ve svých 51 letech v představení l'Homme cirque chodí po provaze, šplhá na laně a dokonce se nechá vystřelovat z děla. Je klaunem i akrobatem a pro své tradiční i neobvyklé cirkusové kousky využívá celý prostor šapitó, dokonce i střechu.

Jak už název představení napovídá, David Dimitri je skutečným „mužem z cirkusu". Sám si šapitó přiveze, sám ho postaví a sám v něm také vystupuje.

Během představení musí zvládnout artistickou, technickou i hudební část. V šapitó na náměstí Republiky bude David Dimitri vystupovat až do 5. února.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme