Benzin i nafta nadále zlevňují, cenové rozdíly jsou až několik korun za litr

České řidiče čeká v těchto dnech na čerpacích stanicích cenový chaos. Benzin i nafta sice stojí průměrně necelých 32 korun za litr, rozdíly mezi pumpami po celém Česku jsou ale obrovské. Zlevňování bude zřejmě ještě pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzinu

Tankování benzinu | Foto: Fotobanka RGBStock

Tak výrazné cenové rozpětí na českých čerpacích stanicích podle analytiků dlouho nebylo. Řidič nemusí jet daleko, aby se cena změnila hned o několik korun.

Například v Praze a okolí, kde jsou pumpy od sebe vzdálené jen pár kilometrů, se cena naturalu liší o víc než čtyři koruny.

„V Dolních Měcholupech jsem na totemu pumpy našel cenu za litr nafty 27,50, odradila mě ale dlouhá fronta, a tak jsem natankoval na Jižním Městě, litr za 30 korun 90 haléřů. Při nájezdu na dálnici o 3 kilometry dál jsem u pumpy na nultém kilometru s údivem uviděl cenovku 36,90. To je při mnou natankovaných 60 litrech rozdíl 300 korun,“ vypráví svou zkušenost reportér Zelené vlny Radiožurnálu Petr Jansa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejlevnější benzin a nafta jsou v Jihočeském kraji, nejdražší naopak v Praze. Ceny pohonných hmot nadále klesají

Velké rozdíly v cenách benzinu a nafty jsou i v dalších krajích. Třeba Natural 95 v Jihlavě na pumpě Patrol mobile stojí podle webu Tankujlevněji.cz 27 korun a 90 haléřů.

O korunu je dražší v Bohumíně na čerpací stanici Luto Gas. A za 29 korun a 90 haléřů řidiči koupí litr naturalu u pumpy Euro Oil v Lázních Bělohradě ve východních Čechách. Každá firma si cenu podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka stanovuje výhradně podle sebe:

„Cena se tvoří velmi jednoduše. Ropa se nakoupí v zahraničí, převeze se do Česka. Nákupní cena se převede do korun, potom se k ropě připočítají daně a marže distributorů. Tak vznikne výsledná cena. Jednotlivé pumpy si sestavují ceny podle svých záměrů,“ říká Tomčiak.

Některé čerpací stanice hlavně na dálnicích u velkých měst využívají podle analytiků toho, že u nich tankují hlavně řidiči se služebními auty, kteří nemusejí tak moc hlídat každou korunu.

Navíc poptávka je na těchto místech stabilní, a proto tyto benzinky nemají důvod příliš zlevňovat. Průměrná cena benzinu v minulém týdnu klesla o 37 haléřů, nafta zlevnila o 36 haléřů. Nejlevnější benzin a nafta jsou v Jihočeském kraji, nejdražší naopak v Praze.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme