Se sledge hokejem se dá začít i ve čtyřiceti, potvrzuje Martin Novák

Ve čtyřiceti letech většina sportovců už svou kariéru bilancuje. Jsou však odvětví, kdy ani v tomto věku není výjimkou premiéra v národním mužstvu. Příkladem může být sledge hokej a příběh olomouckého útočníka Martina Nováka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sledge hokej

Sledge hokej | Foto: archiv české sledgehokejové reprezentace

Před deseti lety se musel vyrovnat s následky těžkého úrazu.

„Srazil mě vlak. Mám stehenní protézu na pravé noze, takže jsem postižený asi jako všichni kluci tady.“

Na mysli má kolegy z národního týmu sledge hokejistů, kde je v letošní sezóně nováčkem. V minulosti se ale věnoval jinému sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ostatních sportech se ve čtyřiceti končí, ale tady to neplatí, říká o sledge hokeji olmoucký Martin Novák

„Od malička jsem hrával fotbal. Pracuji v Přerově ve firmě, která prodává invalidní vozíky a můj kolega se zná se sledge hokejisty z Olomouce, tak mě navedl, abych to zkusil. A hned mě to chytlo,“ popisuje svoje začátky Martin Novák.

Zapojil se proto do přípravy olomouckých Kohoutů. Ve srovnání s nejvyšší domácí soutěží musel ovšem následně na mezinárodní scéně výrazně přidat.

„Je to strašně rychlý. Navíc hraju teprve dva roky, takže jsem se sotva naučil bruslit a liga se v takovém tempu nehraje. V reprezentaci jsou všichni chlapi skvělí s pukem, výborně bruslí.“

Sport vrátí postiženému člověku sebevědomí

Čtyřicetiletý sledge hokejista zatím nemá zkušenosti z velkých akcí jako je mistrovství světa nebo paralympijský turnaj.

„Měl jsem začít dřív, protože hrát sledge hokej už můžu deset let. Po úrazu za mnou přišli kluci z fotbalu, abych je trénoval. Chtěli mě vrátit do života a do party, tak jsem pět let trénoval fotbal. Ale měl jsem asi jít hned do toho sledge hokeje,“ vrací se k době po úrazu Novák.

Česká sledge hokejová reprezentace | Foto: Pavel Petr

Sledge hokejista Martin Novák | Foto: Pavel Petr

Sport v každém případě postiženým lidem dává novou motivaci do života. Nemají čas přemýšlet o tom, co se stalo.

„Vrátí člověku sebevědomí, nikde nesedím v koutě a nenaříkám nad osudem, ale žiju naplno.“

Mistrovství světa v Buffalu je velkým lákadlem

Navíc ve sledge hokeji není výjimkou, že ho hrají hráči atakující i padesátku. Mimochodem, na posledních významných akcích měli Češi věkově nejstarší tým.

„V ostatních sportech se ve čtyřiceti končí, ale tady to neplatí,“ říká Martin Novák. A jak se těší na vrchol letošní sezóny, kterým bude dubnové mistrovství světa ve Spojených státech?

„Ne, že bych na to nemyslel. Ale nemám takovou pozici, abych vykládal, jak budu hrát v Buffalu. Nikdo mě tam ještě nenominoval, ale určitě bych se tam rád podíval,“ přeje si Martin Novák.

Pavel Petr, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme