Lyžaři z celé Evropy jezdí na freeride do Jasné na Slovensku

Lyžařské středisko Jasná v Nízkých Tatrách nenabízí jen desítky kilometrů sjezdovek, ale také výjimečné svahy pro lyžování ve volném terénu. Kvůli skvělým podmínkám pro takzvaný freeride jezdí do Jasné lyžaři a skialpinisti z celé Evropy. A každý rok se ve skalních žlabech pod Chopkem konají adrenalinové závody světové úrovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování ve středisku La Norma, Francie

Lyžování ve středisku La Norma, Francie | Foto: CK Beta tour

Středisko Jasná patří mezi špičku freeridrových terénů v Evropě. Severní i jižní svahy Chopku nabízí celkem devět zón rozdělených podle obtížnosti.

Pokud je dost sněhu a nehrozí lavinové nebezpečí, můžete jezdit ve volném terénu téměř všude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Jasné v Nízkých Tatrách se sjíždí lyžaři z celé Evropy, je to špička freeridrových terénů

„Možnosti jsou tu neomezené. Jsem tu už asi osm let a pořád je tu co vidět a kde jezdit. Pokud je dost sněhu, dá se jezdit do němoty,“ říká jeden z tamních průvodců a dodává:

„Určitě je dobré přijít do střediska, nabízíme zadarmo freeridového papírového průvodce, kterého si mohou lyžaři vzít s sebou. Mohou si půjčit také lavinovou výbavu, batoh, lopatku nebo sondu, pro případ lavinového nebezpečí.“

Je možné objednat si i zkušeného průvodce, který lyžařům ukáže, kde se co ve středisku nachází, a pomůže jim s pilování techniky jízdy.

„Je nutné taky sledovat, jak klient jezdí, než ho někam vezmeme. Musíme nejdřív zkontrolovat, jestli umí jezdit nebo ne,“ vysvětluje další instruktor.

Všichni vyznavači lyžování ve volném terénu by měli také pamatovat na to, že sjíždět večer dolů do údolí po klasických sjezdových tratích se nesmí a je to velmi nebezpečné.

„Pohybují se tam rolby, které jsou zavěšené na háku s lanem, to může být až půl metru zaryté ve sněhu a rolba třeba o kilometr níž. Náhle když se rolba začne otáčet, lano se může zvednout a takovému skialpinistovi to může způsobit vážná zranění,“ vysvětluje Martin Varga ze střediska Jasná.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme