Od řečí o eutanazii k obvinění z vraždy. K nejsilnějším příběhům loňska patří ten z Rumburku

Nejdříve debaty o eutanazii, pak obvinění z několikanásobné vraždy. Takový je ve zkratce příběh zdravotní sestry z Rumburku na Děčínsku. Minulý rok v červnu ji policie obvinila z vraždy seniorky v tamní Lužické nemocnici. V médiích se tehdy objevily spekulace o usmrcení z milosrdenství, kriminalisté však pokračovali ve vyšetřování dalších podezřelých úmrtí a kauza nakonec nabrala úplně jiný směr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumburská nemocnice

Rumburská nemocnice | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Já jsem k tomu všemu přistoupil tak, že jsem chtěl zjistit omyl, ne vraždu. Já jsem na vraždu a úmysl nikdy nemyslel. Chtěl jsem zjistit omyl, chtěl jsem ho dokladovat,“ vysvětlil lékař Petr Vondráček.

On měl v Lužické nemocnici službu v noci na 6. června a on odebral vzorky z těla mrtvé pacientky. Její smrt mu byla podezřelá – náhlé selhání srdce totiž neodpovídalo onemocnění, kterým seniorka trpěla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ podivného úmrtí v nemocnici v Rumburku připomněla redaktorka Iva Zítková

Zkoumání pak ukázalo, že pacientku zabila silná dávka draslíku. Tu měla přes kanylu seniorce píchnout jedna ze sester. „Já s tou sestrou pracuji dlouhodobě, a žádné indicie, že by měla nějaká úmyslná jednání v tomto smyslu, nikdy nevyvstaly,“ dodal Vondráček.

Kvůli pokročilému věku oběti a nejasnému motivu si lidé začali okamžitě klást otázku, jestli je sestra chladnokrevnou vražedkyní, nebo zda zabíjela z milosrdenství. Na internetu lze dodnes najít petici s 262 podpisy, která žádá omilostnění sestry.

Diskusi o eutanazii rozbil až syn zemřelé pacientky Antonín Kadlec, když vystoupil v pořadu Reportéři ČT.

„Maminka s námi ten den své smrti úplně normálně komunikovala, ještě se nás ptala, co jsme tam probírali s primářem a jak to s ní vlastně vypadá. A když jsem jí řekl, mamino, pan primář říká, že játra máš sice postižená, ale že jsou schopná regenerace, tak byla ráda – říkala, jé to je fajn. No a chtěla mluvit se svojí sestrou a chtěla, abychom druhý den přišli zase. Takže že by požádala po tomto rozhovoru zdravotní sestru o eutanázii, to je absolutní nesmysl,“ vylíčil pan Kadlec.

Úplně nový rozměr pak dalo případu vyjádření státního zástupce Františka Stibora z listopadu minulého roku. „V této trestní věci došlo k rozšíření trestního stíhání obviněné osoby o dalších pět skutků, čili v současné době je obviněná osoba trestně stíhaná pro šestinásobný zločin vraždy,“ řekl Stibor.

Podle ředitele rumburské nemocnice Darka Švába mělo obvinění sestry na nemocnici obrovský dopad v podobě odlivu pacientů i v podobě nedůvěry mezi zaměstnanci. I když se po případu zpřísnila všechna pravidla, podle Švába se však nedá mluvit o tom, že by nemocnice před tím něco zanedbala.

„Odhalit nebo přijít na takovéto případy je v praxi téměř nemožné. Ten modus operandi, který byl popsán, je nesmírně specifický, velmi sofistikovaný a velmi složitě dohledatelný nebo dokazatelný,“ poznamenal Šváb.

Zdravotní sestra pracovala v Lužické nemocnici deset let. V tuto chvíli jí za vraždu šesti pacientů hrozí doživotní vězení.

Iva Zítková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme