Kauza H-System se dostala na veřejné slyšení v Senátu, soud bude ve čtvrtek

Kauza H-System se dostala do Senátu, kde dnes na veřejném slyšení vystoupili autoři dvou petic, kterými se více než 60 rodin brání nucenému vystěhování. Své domovy v Horoměřicích u Prahy, které si po krachu firmy samy dostavěly se souhlasem tehdejšího konkurzního správce, mají opustit na základě rozhodnutí nového konkurzního správce Josefa Monsporta. Penězi za prodej domů chce Monsport uhradit dluhy H-Systemu. Soud by měl v kauze rozhodnout ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát (ilustrační foto)

Senát (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Lidé shromáždění v družstvu Svatopluk jsou ochotní doplatit jen hodnotu, kterou měly nemovitosti před dostavbou.

„První správce konkurzní podstaty družstvu Svatopluk řekl: Ano, tady si to stavějte, dal jim 7 nebo 8 bodů podmínek, které měli dodržet. Oni tehdy nedodrželi ani jednu. Já jsem ty lidi při výslechu upozorňoval, že bydlí na majetku, který je součástí konkurzní podstaty. Bylo mi řečeno, že je to v podstatě více méně nezajímá,“ říká soudce pražského Městského soudu Kamil Kydalka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze H-System mluvili senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek a soudce Městského soudu v Praze Kamil Kydalka

Případem se už rok zabývá senátní podvýbor pro lidská práva, podle kterého probíhá konkurz H-Systemu nestandardním způsobem.

„Ukazuje se, že tam zbylo dost majetku, který je špatně zpeněžován. A také následné kroky konkurzních správců jsou vedeny tak, že jsou poškozováni někteří věřitelé. Zvláště občané, kteří si postavili své domy sami, třikrát je zaplatili a teď mají být znovu biti,“ uvádí šéf podvýboru Jiří Čunek z KDU-ČSL.

Další trestní oznámení

Čunek už kvůli H-Systemu podal trestní oznámení, ale zatím bez výsledku. Dnes řekl, že se chystá podat další. Odvolá se proti postupu policie, která odmítla zahájit trestní řízení právě pro podezření, že majetek firmy H-System byl prodáván pod cenou.

Pomoci se zatím lidé nedočkají ani od státu. Podle Jakuba Severy z ministerstva spravedlnosti musí úřad počkat tak jako tak na konečný verdikt soudu.

„Je zcela na každém jednotlivém poškozeném nebo jejich právních zástupcích, aby rozhodné skutečnosti pro vznik nároku na odškodnění ministerstvu prokázali a my se jimi mohli zabývat. Prvním impulsem, který může vést k tomu, aby se ministerstvo vůbec nárokem na odškodnění zabývalo, je to, že o odškodnění musí někdo požádat,“ uvedl Severa.

Šéfka resortu Helena Válková z hnutí ANO dnes do Senátu nepřišla. Nikdo nedorazil ani z druhé strany sporu, tedy ze strany konkurzního správce H-Systemu.

Kauza se táhne přes 20 let

H-System uzavřel po svém vzniku v roce 1993 smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy se stovkami zájemců. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, dokončit stihla jen 34 rodinných domů.

Zakladatel firmy Petr Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti a byl za to odsouzen ke 12 letům vězení. Podnikatel se hájil tím, že klienty nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

Kauza H-System | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme