Daleko více lidí by si mohlo pořídit ekologické kotle za dotace

Řada lidí čeká s napětím na nový program na výměnu starých kotlů za ekologické. Z informací, které už teď prosakují, totiž vyplývá, že podmínky budou daleko lepší než v minulých letech. A dostat by se navíc mělo na mnohem více zájemců. V Moravskoslezském kraji lidé prozatím v rámci takzvaných kotlíkových dotací vyměnili asi 5 tisíc kotlů. Další desetitisíce zdejších domků ale topí ve starých neekologických.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komín - kouř

Komín - kouř | Foto: Ladislav Bába

„Topím uhlím a dřevem,“ říká starý pán, který v domku blízko náměstí v Ostravě-Petřkovicích bydlí. Z jeho komína vychází hustý a tmavý kouř. „Když tam hodíte dvě tři lopatky, tak chvilku trvá, než vlhkost a kouř odejde. Pak to přestane,“ slibuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dotacích na výměnu kotlů za ekologické natáčela redaktorka Iva Havlíčková

O výměně kotle za ekologičtější nebo o tom, že by topil elektřinou, neuvažuje: „To by nikdo nezaplatil.“

Nové kotle jsou daleko šetrnější, a to i při zatápění. Do vzduchu vypustí za rok o desítky kilogramů škodlivého popílku méně. Petr Hurník z Klimkovic už ho má: „Teď už jde čistý nebo bílý kouř, předtím opravdu šel černý.“

Kotel na hnědé uhlí si pořídil za pomocí dotace, a teď uspoří i za vytápění. „Oproti minulým letům bych měl na topné sezóně ušetřit asi pět tisíc,“ odhaduje.

Takové ekologické kotle za pomoci dotace by si už letos mohlo pořídit daleko více lidí, upřesňuje primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO. V novém operačním programu má být až 9 miliard korun.

„A podmínky pro získání dotace by měly být takové, aby je umožnily dosáhnout i níže příjmovým skupinám. Možná, že by samotná dotace mohla pokrýt nejen kotel, ale i další zařízení pro ohřev teplé vody,“ vysvětluje primátor.

"Kdo to nevyužije, je sám proti sobě"

Do roku 2022 přitom musí staré neekologické kotle do šrotu, připomíná Macura: „Minimální požadavek je myslím třída tři pro všechny kotle na pevná paliva. To je ideální příležitost, která se už nikdy nebude opakovat. Teď přijde balík peněz, který se dá k obnově použít. Kdo to nevyužije, je sám proti sobě.“

Nový program na výměnu kotlů teď schvalují v Bruselu. Podle odhadu by mohl být spuštěn v pololetí příštího roku, a nejdříve právě na severu Moravy a ve Slezsku.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme