Venezuelský prezident jede do Číny vyjednat půjčky. Důvodem je nízká cena ropy

Ropa dnes ráno na trzích opět zlevňovala, a dostala se až na pět a půl leté minimum. Od loňského června už přitom její cena spadla o polovinu a způsobila tak problémy zemím, které jsou na exportu ropy závislé, například Venezuele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Venezuelský prezident Nicolas Maduro | Zdroj: Reuters

Někteří investoři se dokonce bojí, že by Venezuela mohla přestat splácet zahraniční dluhy. Její prezident Nicolás Maduro teď kvůli tomu odjel na cesty po několika státech.

„Pojedu i do Čínské lidové republiky,“ řekl na zasedání kabinetu.

Podle pozorovatelů by si tam nejspíš mohl zajistit další financování projektů své socialistické vlády. Některé půjčky už Venezuela Číně splácí právě dodávkami ropy.

Venezuelský prezident chce také v rámci týdenního turné navštívit zatím neurčené další země OPEC. Chtěl by se zasadit o opětovný růst cen ropy, kterou podle jeho dřívějších slov spekulacemi srazila americká vláda.

USA prý zaplavily trh touto surovinou, a snaží se tak potrápit dalšího velkého vývozce ropy, Rusko.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme