Rakousko snížilo v okolí velkých měst rychlost na dálnicích. Novinky připravily i další země

Po rakouských dálnicích se od počátku roku v okolí velkých měst jezdí pomaleji. Na řidiče mířící k našim sousedům čeká za hranicemi ale novinek více.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blokáda tyrolské dálnice A12

Blokáda tyrolské dálnice A12 | Foto: Lucie Chvojková

Důvodem snižování rychlosti například na rakouské dálnici A12 u Kufsteinu nebo na dálnici A13 u Innsbrucku ze 130 na 100 km/h je snaha snížit emise.

Ze stejného důvodu je snížena rychlost i okolo Salzburgu až na 80 km/h v závislosti na kvalitě ovzduší a počasí v okolí této komunikace.

Na komunikacích budou velice často měřit maximální rychlost hlídky policie. Řidiči se musejí připravit také na to, že na řadě míst především v tunelech a v okolí velkých měst policie instalovala nové radary.

Rakušané také zavádějí ve Vídni a v Dolním Rakousku pro užitková auta ekologické plakety zatím podle normy EURO 1.

Za překročení rychlosti mohou řidiči v Rakousku dostat pokutu od 20 do 2180 eur. Pojedou-li rychleji o více než 30 km/h, než je povoleno, potom dokonce nebudou smět v Rakousku tři měsíce řídit.

"Je to jiný systém než v Německu, jedná se o celé město a celou oblast pro kategorie N bez ohledu na hmotnost vozidla," upřesňuje zástupce Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka. Už za rok se ovšem mění zákaz na normu EURO 2.

V Itálii nastává hlavní zlom pro matky s dětmi nebo chystající se rodičky. Od nového roku země zavedla takzvané Rosa Park zóny, kde mohou parkovat pouze těhotné ženy anebo ženy s malými dětmi. „Prokazují se podobným průkazem jako invalida a pokuty jsou podobné,“ doplňuje Vomáčka.

Itálie ale také zpřísní tresty za velmi závažné přestupky, jako je jízda pod vlivem návykové látky anebo zavinění smrtelné dopravní nehody. „Tam hrozí až doživotní zákaz řízení vozidla,“ upřesňuje Vomáčka.

V Německu se budou policisté více zaměřovat na rychlost vozidel. Především v Dolním Sasku se tak řidiči setkají s novým úsekovým měřením na třech kilometrech silnice B8. „Tam budou řidiči fotografováni a fotka přijde sem k nám do České republiky a bude řešena na úřadě městské nebo státní policie,“ uzavírá Vomáčka z Ústředního automotoklubu.

Snížení maximální povolené rychlosti na rakouských dálnicích | Foto: Český rozhlas

Petr Jansa, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme