Talent z Teplic poznal, jak se trénuje v Anglii. Panuje tam obrovská disciplína, říká

Fotbalistům v Česku začala zimní příprava, většině z nich nejméně oblíbená část sezony. V tomto období se hodně běhá, velmi často bez míče a někdy třeba i na lyžích. Obecně se velmi tvrdě trénuje, někdy i třikrát denně. Přesto, oproti fotbalově vyspělým zahraničním zemím se u nás během celého roku trénuje málo. Tento názor zaznívá poměrně často a jeho pravdivost si vyzkoušel také Vojtěch Šilhan.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal (ilustrační foto)

Fotbal (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Lavimir

Talentovaný mladík z Teplic byl už podruhé na týdenní „exkurzi“ v zahraničním klubu. Po německém Freiburgu poznal také akademii nesrovnatelně slavnějšího Manchesteru City.

„Sestavu promítají na velké interaktivní tabuli. Vidíte dres s číslem a nad ním jméno. Je to jako v televizi,“ popisuje své zážitky Vojtěch. „Největším zážitkem je samotný zápas, že jsem mohl obléknout dres a nastoupit za Manchester City,“ přiznává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Talent Vojtěch Šilhan své dojmy z tréninků v mládežnické akademii Manchesteru City popsal reportérovi Jaroslavu Plašilovi

„Když mi táta sdělil, že mám takovou možnost, tak se mi sevřelo hrdlo a tělem mi proběhla vlna euforie a nadšení To bych přál každému,“ dodává deváťák Vojtěch, který každým rokem střílí pravidelně stovku gólů, díky čemuž si vysloužil i dva atraktivní zahraniční tréninkové pobyty.

Zatímco v Německu byl fotbal pro stejně mladé školáky stále ještě hrou, v Anglii už tvrdou prací. Tak jako tak se ale všude trénovalo mnohem víc, než je to běžné v Česku. Třeba v Manchesteru začíná odpolední blok po obědě ve 14 hodin, první herní cvičení na trávě trvá hodinu a půl i víc.

Tím ale trénink zdaleka nekončí. „Myslel jsem si, že už bude konec, ale k mému překvapení se šlo ještě do posilovny. Z ní jsme se ještě vrátili na trávník a rozvíjeli rychlost a dynamiku. Dalo by se říct, že šlo o kondiční trénink,“ popisuje Vojtěch.

Zimní příprava je pro fotbalisty nutné zlo, v porovnání se zahraničím trénují méně

Číst článek

Místní hráči jsou na podobnou zátěž zvyklí a na stěžování tady nikdo není zvědavý. „Panuje tam obrovská morálka a disciplína. Cokoliv se řekne, tak se prostě udělá,“ podotkl. „Po prvním dni jsem byl vyřízený, takže jsem šel brzy spát. Ale zvládl jsem to v pohodě,“ říká mladý útočník, který měl naštěstí trochu prostoru, aby se s většími tréninkovými dávkami srovnal.

Volný režim přišel vhod

Zatímco jeho spoluhráči chodili do školy, on vstávat nemusel. „Ráno jsme byli na hotelu nebo jsme se šli projít do města. Měl volný režim, kdyby musel klasicky absolvovat i školu, tak by reagoval asi jinak,“ připomíná otec Radek Šilhan, který svého syna v Anglii doprovázel.

„V pondělí i v úterý trénují čtyři hodiny, ve středu mají klubem řízené aktivity, což znamená, že jdou třeba na badminton, na jógu nebo na plavání. Pokaždé musím někam zajít. Ve čtvrtek zase trénují čtyři hodiny a v pátek mají lehčí dvouapůlhodinový předzápasový trénink. To je zápřah, který u nás nikdo nemá,“ dodal otec talentovaného fotbalisty.

Že pouze talent nestačí, dobře vědí i ti nejlepší. Cristiano Ronaldo či třeba Sergio Agüero jsou známí tím, jak tvrdě bez přehánění od rána do večera trénují. V Manchesteru City to učí i mladé školáky a krátce se o tom přesvědčil také Vojtěch Šilhan.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme