'My jsme národ' a 'prolhaná média', skandovali němečtí odpůrci islamizace

V centru Drážďan se sešlo 18 tisíc stoupenců populistického hnutí Pegida, které už od října demonstruje proti islamizaci Německa. Počet jeho sympatizantů sílí, i tentokrát přišlo více protestujících než minule. Nad jejich hlavami vlály německé vlajky a na transparentech lidé vyjadřovali obavy, že se stanou cizinci ve vlastní zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo, Drážďany. Demonstrace hnutí Pegida proti přistěhovalcům

Německo, Drážďany. Demonstrace hnutí Pegida proti přistěhovalcům | Zdroj: Reuters

„Wir sind ein Volk“, tedy „my jsme národ“, skandovali demonstranti slogan, který si hnutí Pegida - k nevoli mnoha disidentů - vypůjčilo z protikomunistických demonstrací ve východním Německu.

Další slogan, který stoupenci Pegidy často skandují, je „Lügenpresse“ v překladu „prolhaná média“. Německá média jsou vůči hnutí kritická, obviňují ho z xenofobie. Proto s nimi také organizátoři Pegidy vůbec nemluví. Demonstranti už jsou sdílnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstraci hnutí Pegida proti údajné islamizaci Německa přihlížel v Drážďanech zpravodaj P. Polák. O hnutí mluvil spolupracovník J. Šonka

„Nechci, aby do Evropy a Německa proudily davy cizinců,“ říká čtyřicátník, který do Drážďan přijel z Bádenska už počtvrté.

„Uprchlíci nás stojí jen peníze a to se mi nelíbí. Němečtí zaměstnanci musejí déle pracovat a vydělávají méně. Nejdříve musíme myslet na svou zemi a na svůj národ,“ dodává.

Na louce stojí mnohatisícový dav, mladí, rodiny s dětmi, ale také staří lidé.

„Jsme tady, protože vidíme, jak se naše země postupně islamizuje,“ říká postarší muž. „Mám vnučky a nechci, aby jednou musely nosit šátek na hlavě. Jestli teď něco neuděláme, tak už bude pozdě,“ varuje.

Řečníci prohlašují, že hnutí Pegida není rasistické a islamofobní. Zároveň však tvrdí, že uprchlíci, zvláště ti z muslimských zemí, nejsou v Německu vítaní.

Rozdělené Německo

Protiislámské protesty jsou jednoznačně nejsilnější právě v Drážďanech. Podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Německu Jaroslava Šonky je to paradoxně nejspíš proto, že tam příliš cizinců nežije a teprve současné rovnoměrné rozdělování uprchlíků do spolkových zemí je do Drážďan přivedlo.

Naopak v jiných částech Německa, třeba v Berlíně, demonstruje druhá strana za toleranci. V Kolíně nad Rýnem se dokonce naprostá většina obyvatel vyjadřuje tak, že si pestrost, která vznikla na západě Německa v posledním desetiletí, chce zachovat, protože ji považuje za obohacení.

Názor na přijímání uprchlíků tak německou společnost rozděluje, politickou atmosféru v zemi to však zatím příliš neovlivňuje. Jak se budou protiislámské nálady dále vyvíjet, není jisté. Například bývalí kancléři Helmut Schmidt a Gerhard Schröder se však razantně vyjádřili pro přijímání uprchlíků, protože z ekonomických důvodů Německo zesílenou imigraci potřebuje.

Pavel Polák, Jaroslav Šonka, Simona Bartošová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme