Skandál Petrobrasu by mohl nahrávat čínským firmám, píše brazilský deník

Korupční skandál firmy Petrobras by mohl otevřít cestu k podílu na těžbě brazilské ropy Číně. Podle analýzy deníku El País totiž budou čínské inženýrské a konstrukční firmy první, které nahradí odstavené brazilské.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo brazilského ropného koncernu Petrobras v Rio de Janeiru

Sídlo brazilského ropného koncernu Petrobras v Rio de Janeiru | Zdroj: Reuters

Petrobras zablokoval dvěma desítkám domácích firem vyšetřovaným kvůli rozsáhlé korupci přístup k budoucím zakázkám na ropné plošiny a další důležitou infrastrukturu pro průzkum a těžbu.

Firma už také oznámila, že bude hledat dodavatele v zahraničí. V úvahu přicházejí hlavně američtí a čínští. Ti z Číny budou podle expertů oslovených deníkem El País stát první ve frontě.

Dva čínské státní ropné koncerny už se podílejí na těžbě v podmořském ropném poli Libra. To je nejspíš jedním ze dvou největších hlubinných nalezišť na zeměkouli.

Za průzkum a těžbu nově objevených ložisek v takzvaných předsolných vrstvách u brazilských břehů (pré-sal) je zodpovědný v první řadě Petrobras.

Vláda na výnosy z licencí na těžbu spoléhá – peníze z nich chce investovat do zlepšení školství, zdravotnictví či infrastruktury.

David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme