V 83 letech zemřel Vlastimil Bubník, fotbalový i hokejový reprezentant

Ve věku 83 let zemřel po krátké nemoci bývalý hokejový a fotbalový reprezentant Vlastimil Bubník. Na mistrovství světa v hokeji získal tři medaile, měl i bronz z olympijského turnaje v roce 1964 a medaili stejné hodnoty z prvního fotbalového mistrovství Evropy v roce 1960.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Bubníkj, reprezentant ve fotbale i v hokeji, zemřel ve věku 83 let

Vlastimil Bubníkj, reprezentant ve fotbale i v hokeji, zemřel ve věku 83 let | Foto: Miloš Šenkýř | Zdroj: Český rozhlas

Bubník se podílel na zisku všech 11 brněnských hokejových titulů, v nejvyšší soutěži zaznamenal 300 branek. Dalších 121 jich přidal v reprezentaci a v Klubu hokejových střelců deníku Sport mu patří desáté místo.

„Je to pro všechny hluboká ztráta. Odešla největší legenda klubu. Rodině a všem blízkým vyjadřujeme upřímnou soustrast," uvedl majitel Komety Libor Zábranský.

Technicky skvěle vybavený útočník si zahrál na čtyřech olympijských turnajích, v roce 1956 byl v Cortině d'Ampezzo vlajkonošem československé výpravy, až na OH 1964 v Innsbrucku ale získal medaili.

Jeho rekord v počtu 36 kanadských bodů na olympijských hrách překonal až v roce 2010 Fin Teemu Selänne. Z MS má Bubník na kontě stříbro a dva bronzy, v roce 1961 ho vyhlásili nejlepším útočníkem turnaje.

„Vlastimil Bubník byl ve své době jedním z nejlepších světových hokejistů. Vzpomínám si, s jakým uznáním o něm mluvili například na olympijských hrách ve Vancouveru, kde ho v počtu kanadských bodů z olympijských turnajů překonal až Teemu Selänne. Český lední hokej přišel o výraznou osobnost," uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Fotbalový reprezentační dres oblékl Bubník jedenáctkrát a dal čtyři góly, jedním z nich přispěl v roce 1960 k bronzu z Poháru národů. Nedlouho poté se však s vrcholovým fotbalem rozloučil a soustředil se výhradně na hokej. „Postupem času to šlo čím dál tím hůř skloubit," vysvětloval nelehké rozhodnutí člen hokejové Síně slávy IIHF.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme