Norská sociální služba údajně odebrala děti i dalším českým matkám

Norské úřady údajně odebraly děti dalším českým matkám, tvrdí český europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Jeho tým to zjistil při shromažďování podkladů pro rezoluci proti jednání norských úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norská vlajka

Norská vlajka | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„My máme tři nové případy. Na jeden nás upozornila samotná matka, paní Eva Michaláková. Na další dva případy jsme přišli tím, že nás kontaktují postupně rodiče, kterým byly odebrány děti z různých zemí EU,“ řekl Zdechovský.

Ani o jednom případu se dlouho nevědělo kvůli tomu, že matky raději mlčely a doufaly, že jim úřady děti vrátí. Kvůli tomu ani nechtějí, aby byly zveřejněny bližší podrobnosti, uvedl deník Aktuálně.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových případech údajně odebraných českých dětí v Norsku mluvil na ČRo Plus europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

Norské úřady odebraly oba syny Evě Michalákové a jejímu partnerovi v květnu 2011 po udání z mateřské školy. Rodiče dětí byli podezřelí z jejich pohlavního zneužívání. Vyšetřování ale policie zastavila a obvinění nepadlo.

Případem odebírání dětí v Norsku už se zabývali i čeští politici. V prosinci poslanci podpořili návrh TOP 09, aby se do kauzy více vložila česká vláda. Ta by měla podle usnesení požádat norskou stranu o vysvětlení, proč děti zůstávají v pěstounské péči v Norsku a neřeší se jejich umístění k pěstounům v Česku.

Vláda by podle poslanců také měla iniciovat smlouvu s Norskem, podle které by se obě země navzájem informovaly o případech týkajících se dětí.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme