V Opavě začala dlouho očekávaná demolice paneláku v památkové zóně

Po deseti letech čekání a shánění úředních povolení začala v Opavě nejsložitější demolice v novodobé historii města. Stavební firma rozebere devítipatrový panelový dům, který stojí kousek od kostela v srdci městské památkové zóny. Na jeho místě by mělo v budoucnu stát nové obchodní centrum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demolice paneláku v opavské památkové zóně

Demolice paneláku v opavské památkové zóně | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Likvidace potrvá až do konce května, protože je nutné postupovat velmi opatrně.

Bude to hlavně ruční rozebírání každého panelu. A na sousedních historických budovách budou speciální čidla citlivá na vibrace.

Demoliční četa zatím rozebírá, co se rozebrat dá, protože ne všechno skončí na skládce. „Odvážíme recepci, která tady byla, a všechny dveře z horních poschodí. Ještě se to na něco použije,“ říká pan Honza, který četě šéfuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Opavě začala likvidace paneláku v památkové zóně. Na místě natáčel redaktor Martin Knitl

Kvůli průtahům s převodem paneláku ze státu na město se tato demolice chystala už deset let. Radnice za ni zaplatila pouze jeden milion korun.

„Přestože projektová cena přesahovala 30 milionů, nakonec to bylo vysoutěženo za částku 10,3 milionu. Z toho částkou 9 milionů se bude spolupodílet firma, která zamýšlí na tomto místě vystavět obchodní a společenské centrum,“ potvrdil opavský primátor Martin Víteček z hnutí ANO.

Zprávy o tom, že demolice paneláku začala, se Opavou šíří velmi rychle. „Je to dobře, ale neměli to dát developerům na středisko, měli tady udělat park a odpočinkovou zónu,“ myslí si starší obyvatelka Opavy a druhá přikyvuje: „My ještě pamatujeme, když tady byla úplně volná plocha.“

Obavy z toho, že kritizovaný panelák v budoucnu nahradí velké obchodní centrum, jsou v Opavě skutečně velké. Ale v tuto chvíli zatím nikdo nedokáže odpovědět na otázku, kdy a zda vůbec se začne stavět.

Panelák v centru Opavy | Foto: Český rozhlas

Devítipatrový panelák čekal na demolici 10 let | Foto: Martin Knitl

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme