Prezident Zeman vyzval kancléře Mynáře, aby objasnil koupi vily v pražských Strašnicích

Prezident Miloš Zeman očekává, že hradní kancléř Vratislav Mynář brzy osvětlí koupi vily v Praze. Mynář pořídil dům ve Strašnicích od advokáta Víta Širokého, který zastupuje mimo jiné lobbistu Romana Janouška. Kancléř měl za dům údajně zaplatit 5,5 milionu korun. Podle některých expertů zaplatil výrazně méně, než je obvyklé pro danou lokalitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář požádal o prověrku

Kancléř Vratislav Mynář požádal o prověrku | Foto: Filip Jandourek

Hrad označil informace z médií o nové kancléřově vile za spekulace. Je prý teď na Vratislavu Mynářovi, aby prokázal, kde vzal na vilu peníze, a spekulace vyvrátil. Prezident Miloš Zeman nechá způsob, jak to prokáže, na něm, a věří, že to udělá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Jansová a Martin Houška mají podrobnosti v kauze nákupu vily kancléře Mynáře

Mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že prezident a kancléř kvůli vile zatím žádnou schůzku nemají. Ovčáček dodal, že kancléř o koupi vily informoval Národní bezpečnostní úřad. Čeká totiž stále na bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň.

Vratislav Mynář se zatím hají tím, že si na vilu vydělal dávno před tím, než se stal kancléřem. Dům je podle něj v dezolátním stavu a v lepším případě se podaří zachránit obvodové zdivo.

Přiměřená cena za vilu ve Strašnicích?

Budoucí sousedé Vratislava Mynáře, se v názorech na cenu za prvorepublikovou vilu lišili: „Vzhledem k tomu, že tady bydlím dost dlouho, tady na Praze 10, tak vím, jak zhruba se to tady pohybuje v jakých cenách. To je opravdu směšný,“ pohoršovala se jedna jeho sousedka.

„Bude asi zřejmě hodně zdevastovanej ten dům, když je dvacet let neobývanej. Tady třeba dole prodávali dům, kterej byl v mnohem lepším stavu za osm milionů,“ zamýšlela se jiná paní.

O 300 metrů dál je shodou okolností na prodej podobně velký dům s pozemkem, který se už nějakou dobu snaží prodat realitní makléř Přemysl Dušek.

„V současné době je ta cena devět milionů korun. Ten dům je v nabídce zhruba rok a půl, ale začínali jsme na částce, která byla o trošku vyšší.“

Také pan Dušek se domnívá, že vzhledem k lokalitě by cena Mynářovy vily měla být vyšší. Na druhou stranu je vila ve špatném stavu.

Místní si mimo jiné stěžují například na bouchající nezavřené dveře a podobně. A potvrdili mi, že o vilu se už řadu let nikdo nestará a už dlouho v ní nikdo nebydlí, ani ji nespravuje.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme