V Ralsku na Českolipsku otevřeli vlastní stavební úřad. Město se rozrůstá, a tak to byla nutnost

6. leden 2015

V Ralsku na Českolipsku otevřeli hned na začátku roku vlastní stavební úřad. Zřídit ho byla nutnost, protože se město postupně rozrůstá. Mimo jiné tam rozšiřují výrobu firmy, které nabídnou v příštích letech až několik set pracovních míst. S tím souvisí i příchod nových obyvatel a možnost stavět nové domky. Kromě toho město plánuje rozšířit služby pro obyvatele.

Na místě, kde je dnes nový stavební úřad, bývala dvougaráž. Byla tam samozřejmě i dvoje vrata. Všechno se muselo předělat. Nechybí tu ani spisovna. Skříně jsou zatím prázdné, přesto jsou už rozdělené podle katastrů - Jabloneček, Náhlov, Svébořice, Hradčany, Kuřívody, Ploužnice a Horní Krupá.

„Už druhého ledna přišli tři lidé, tři žádosti a dneska další. Lidé čekali na otevření,“ říká vedoucí nového stavebního úřadu v Ralsku Renáta Badalcová. Pro ni to není nová práce.

Renáta Badalcová v nové kanceláři stavebního úřadu

„Byla jsem zaměstnanec stavebního úřadu ve Stráži pod Ralskem. Tři roky jsem to tady dělala já a jezdila na to detašované pracoviště. Není to pro mě úplně nové. Je to výhoda, ale určitě jsou ještě území, kam jsme se ještě nedostali, kde lidé ještě nestaví.“

Každý den přijde někdo. „Dneska přišla paní, která chce honem rychle stavět rodinný dům, na rozparcelovaných pozemcích na Hvězdově. Tam se nyní staví nejvíc, stejně jako v Kuřívodech. Jsou tam plochy i podle nového územního plánu. Těch ploch je dost pro výstavbu nových rodinných domů,“ doplňuje Badalcová.

„Když jsme si dávali schvalovat věci do Mimoně, tak to trvalo dlouho. Na nějakou dobu jsme se přestěhovali pod Stráž pod Ralskem. Přesto to vyšlo tak, že ta potřeba našeho stavebního úřadu je a bude i do budoucna velká,“ vysvětluje starosta Ralska Miroslav Králík z ČSSD.

Lidí v Ralksu přibývá. Vedení města je chce podporovat

Řada zájemců a stavebníků čekala na schválení územního plánu, ale i město má tady řadu investičních záměrů.

„Před jedním investičním záměrem stojíme. V té budově chceme zřídit ordinaci pro lékaře, chceme tam zřídit poštu. Tady v Kuřívodech je škola kde máme dvě třídy, pak je tam mateřská školka. To je samozřejmě málo a většina dětí odjíždí do Mimoně nebo Bělé pod Bezdězem. Za tím účelem budeme rekonstruovat jednu budovu, která je v Ploužnici.“

V následujících letech se počítá, že se počet obyvatel ve městě zvýší i díky tomu, že do města přichází nové pracovní příležitosti.

Spustit audio