Ukrajinská armáda zlepšila výzbroj. Posílila tak svou bojeschopnost

Dopisovatelka ukrajinského deníku Kyiv Post píše, že v době, kdy v Berlíně začaly čtyřstranné rozhovory o dodržování příměří na Ukrajině, na východě země zesílila střelba a vojenské provokace povstalců, které podporuje Rusko.

„Teroristé používají kromě lehkých zbraní i tanky a dělostřelectvo,“ řekl novinářům mluvčí ukrajinského štábu protiteroristických operací Andrij Lysenko. Ukrajinští vojáci podle něj na provokace neodpovídají, ale jakmile jim jde o život, teroristé dostanou přiměřenou odpověď.

Ukrajinská armáda nezaznamenala v posledních dnech a hodinách ztráty na životech a jen jeden voják byl zraněn. Situace ve směru na východoukrajinská města Doněck, Luhansk a Mariupol však zůstávala podle Andrije Lysenka napjatá. A o celkové situaci na východě Ukrajiny se také určitě nedá říci, že by byla přijatelná.

Během devíti měsíců konfliktu bylo podle deníku Kyiv Post zabito 4771 civilistů včetně cestujících v malajsijském dopravním letadle, které bylo 17. července sestřeleno nad východní Ukrajinou při letu z Amsterodamu do Kuala Lumpuru. O život přišlo 283 pasažérů a celá 15členná posádka.

Čtěte také

Podle zprávy Spojených národů o lidských právech, vydané na konci loňského roku, bylo na východní Ukrajině zraněno 10.360 civilistů. Svou zemi opustilo téměř 600.000 lidí. Ještě více lidí uprchlo nebo se přestěhovalo z domova v rámci Ukrajiny.

Ukrajinští vojáci dostali nové vybavení. Na vojenskou základnu v Žitomiru přibylo několik tanků, bojových letadel a granátometů. Prezident Petro Porošenko, který přijel na základnu, aby se osobně přesvědčil o předání dodávky, řekl, že byla obnovena bojeschopnost ukrajinských ozbrojených sil.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (na snímku) prohlásil, že země plně obnovila schopnosti svých vojenských jednotek. Vojáci jsou podle něj nyní 100procentně vybaveni a jsou schopni se bránit

Tisková agentura Interfax cituje prezidenta Porošenka podrobněji: „V době, kdy na našem území probíhají vojenské akce, jsme plně obnovili schopnosti svých vojenských jednotek. Ještě 5. září jsme měli jen 20 % požadované vojenské výzbroje. Nyní jsou naši vojáci 100procentně vybaveni a jsou schopni se bránit.“

Armáda je nyní vybavena systémy obrany proti dělostřelectvu a minometům a dostala také nové odstřelovačské pušky.

Ukrajinský prezident Porošenko také řekl, že vojáci jeho země jsou dnes dobře vycvičeni a efektivita jejich akcí se podstatně zlepšila. Tento pokrok přineslo armádě podle jeho slov poslední takzvané příměří. Ukrajinský prezident je zároveň přesvědčen, že obnovu míru na Ukrajině může přinést i diplomatické úsilí.

Čtěte také

Jeho dějištěm má být summit v takzvaném normanském formátu, to znamená za účasti Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie, pokud se podaří připravit návrh výsledného dokumentu.

O ukrajinské krizi by mohl také jednat summit v ženevském formátu, kterého by se zúčastnili vůdci Ukrajiny, Ruska, Evropské unie a Spojených států, ale to také záleží na úspěchu jeho přípravy.

Ukrajinu nyní v Berlíně zastupuje Olexij Makejev z ukrajinského ministerstva zahraničí. Jeho protějšky jsou zástupci ruské, francouzské a německé diplomacie.

Jejich úkolem je podle dopisovatelky deníku Kyiv Post vyjednat, jak bude provedena dohoda o zastavení palby, a připravit ukrajinský summit, který se má konat 15. ledna v kazašské metropoli Astaně.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio