Papírové dotazníky kvůli ebole na letištích skončily

Lidé už na letištích nemusejí vyplňovat papírové dotazníky kvůli ebole. A to od 1. ledna. Změnu projednala ústřední epidemiologická komise a schválila Bezpečnostní rada státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla Praha v noci

Letiště Václava Havla Praha v noci | Foto: Letiště Václava Havla Praha

Oba orgány se tak rozhodly na základě prohlášení Evropské unie a Světové zdravotnické organizace. Na pražském letišti Václava Havla ale přesto určitá opatření zůstávají.

„Na letišti Václava Havla zůstává 24hodinová služba orgánů ochrany veřejného zdraví,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

„Lidé při příletu na mezinárodních letech jsou informováni ústně osádkami letadel o tom, že pokud se zdržovaly v ebolou ohrožených zemí 42 dnů před příletem, jsou povinni vyhledat toto pracoviště a konzultovat s nimi případné nebezpečí.

„Celý ten systém funguje stejně až na to, že zmizely papíry,“ dodala Čechová.

Kontroly proti zavlečení eboly na letištích v Česku byly zavedeny nařízením hlavního hygienika loni 20. října na letištích v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně.

Příletové karty vyplňovali pasažéři mezinárodních letů na palubách letadel, v Praze také procházeli zdravotnickou kontrolou ti, kdo v posledních 42 dnech pobývali v Guineji, Libérii či Sierra Leone.

Na ostatních letištích se karty sbíraly a lidi v riziku pak navštívil lékař.

Ebola - fáze onemocnění | Foto: Michal Jindra

mkp, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme