Egyptský prezident poprvé navštívil vánoční mši koptských křesťanů

Vánoce dnes slaví pravoslavní křesťané a patří k nim i egyptští Koptové. Tato největší křesťanská komunita na Blízkém východě se těší přízni egyptského prezidenta Abd al-Fattáha Sísího. Ačkoliv je sám muslim, přišel pozdravit křesťanské věřící na vánoční mši do káhirské katedrály. Noční mše se sloužila ale i v méně honosných kostelech egyptské metropole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský prezident Sísí s papežem Tavadrosem II. při vánoční mši v Káhiře

Egyptský prezident Sísí s papežem Tavadrosem II. při vánoční mši v Káhiře | Zdroj: Reuters

Kostel svatého Simeona Koželuha je vytesaný do kolmých skalních útesů, které se tyčí nad Káhirou. V jeho útrobách se za zpěvu modliteb odehrávají obřady koptských kněží.

Lidé si od nich nechají vložit do úst hostii a v dobrém rozmaru pak kostel kvapně opouštějí. Těší se domů na vánoční večeři po více než 40 dnů trvajícím půstu, kdy nesměli pozřít žádné živočišné produkty. A Koptové půst přísně dodržují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptští křesťané slaví Vánoce. Do jednoho z kostelů v Káhiře se vypravil zpravodaj Štěpán Macháček

„Teď jdeme domů večeřet. Každá rodina připravuje jídlo podle sebe. My budeme mít kuře, trochu masa, bešamel, sýr, jogurt. Každý bude hodovat, dokud bude moct,“ těší se muž s rodinou před kostelem.

Už tady je ale velký zájem o sladký rýžový pudink. V plastových kelímcích ho tu rozdává Muhammad. Je to sice místní muslim, s křesťany se ale rád dělí o sváteční radost.

Koptské Vánoce ve skalním kostele sv. Simeona Koželuha v Káhiře | Foto: Štěpán Macháček

„Ráno pak dostanou děti dárky a pak se navštěvujeme s příbuznými, chodíme přilepšit nemocným a potřebným a děti se na ulicích baví na houpačkách a kolotočích,“ popisuje vánoční den další místní křesťan.

Skoro všichni, kdo tu byli na mši, totiž bydlí v přilehlé čtvrti Mašíjit Násir, známé také jako čtvrť sběračů odpadů. V této chudé křesťanské oblasti se totiž lidé živí ručním tříděním a zpracováváním odpadků, které sem jejich příbuzní na kárkách za oslíkem svezou z káhirských domácností. I křesťané jsou v Egyptě bohatí i chudí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme