Americký Kongres poprvé zasedl v novém složení, ovládají ho republikáni

Americká Republikánská strana oficiálně převzala kontrolu nad Kongresem. Strana získala v listopadových volbách většinu křesel v Senátu, a ovládla tak obě komory zákonodárného sboru. Sněmovna reprezentantů během prvního zasedání znovu zvolila do svého čela republikánského kongresmana Johna Boehnera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Boehner skládá přísahu po zvolení do čela Sněmovny reprezentantů

John Boehner skládá přísahu po zvolení do čela Sněmovny reprezentantů | Zdroj: Reuters

John Boehner získal vedení Sněmovny reprezentantů jen těsnou většinou, proti jeho zvolení se postavily dvě desítky republikánských kongresmanů.

Rebelie konzervativního křídla strany lehce zastínila euforii republikánů, kteří se poprvé po osmi letech ujali kontroly nad oběma komorami Kongresu. Novým lídrem republikánské většiny v Senátu je Mitch McConnell.

Předseda Sněmovny reprezentantů Boehner vyzval prezidenta Baracka Obamu ke spolupráci na zákonech, které se léta nedaří prosadit. Republikáni hlavu státu tvrdě kritizují za jednostranné kroky, včetně rozhodnutí o imigračních otázkách a změně politiky vůči Kubě.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme