Venezuelské fast foody jsou už několik dní bez hranolek, hlavní důvod není jasný

Ve Venezuele nabízejí řetězce rychlého občerstvení jako přílohu k hamburgeru salát, kukuřičnou placku nebo smaženou juku. Pokud ale preferují hranolky, mají smůlu. Přestože je fast foody běžně nabízejí, v těchto dnech zažívá latinskoamerická země “hranolkovou krizi“.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranolky (ilustr. obr.)

Hranolky (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Hranolky nejsou v posledních dvou týdnech k sehnání v žádné z více než stovky poboček venezuelských fast foodů. Jaký je hlavní důvod, není jasné. Obchodníci to vysvětlují dvěma způsoby.

Jedna strana tvrdí, že za všechno může vleklý spor s přístavními dělníky na západním pobřeží Spojených států. Ti se podobně přeli už s Japonskem a vynutili si zavedení přídělů na hranolky.

Jiní ekonomové ale problém vidí hlavně ve špatné hospodářské situaci Venezuely. Tamní vláda prý uplatňuje příliš přísnou měnovou kontrolu, což se odráží nejen na dovozu hranolek, ale i dalšího zboží.

Hranolková krize má na restaurace s rychlým občerstvením negativní dopad. Zákazníků prý ubývá, někteří si hamburger bez hranolek prostě dát nechtějí.

Krize se odráží hlavně na cenách. Třeba za dětské menu, které v českých pobočkách koupíte za 79 korun, tam zaplatíte až 27 dolarů, to je zhruba 630 korun.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme