Velká část pravoslavných křesťanů slaví Vánoce, drží se juliánského kalendáře

V Rusku, Gruzii, Srbsku, v Jeruzalémě a na řeckém Athosu si dnes pravoslavní křesťané připomínají Kristovo narození. Stejně tak řeckokatolické církve na Ukrajině a v dalších zemích. Zůstaly totiž u juliánského kalendáře, a proto den Kristova narození připadá až na 7. leden, což odpovídá 25. prosinci podle našeho, tedy gregoriánské kalendáře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravoslavní křesťané dnes slaví Vánoce

Pravoslavní křesťané dnes slaví Vánoce | Zdroj: Reuters

Tradičně nejokázalejší jsou pravoslavné Vánoce v Rusku. Svátky narození Ježíše Krista začaly už před půlnocí bohoslužbou v moskevském Chrámu Krista Spasitele, kde mši sloužil patriarcha moskevský a veškeré Rusi Kirill. Modlil se za mír a zastavení krveprolití na Ukrajině.

Do hlavního ruského chrámu se vejde 10 tisíc lidí, na vánoční liturgii se tam ale dostanou jen vyvolení - kromě špiček ruské pravoslavné církve jsou to politici, včetně premiéra Dmitrije Medvěděva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zda jsou ruské Vánoce podobné těm našim a jaký mají Rusové k Vánocím vztah, přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Mezi přítomnými celebritami tradičně chyběl prezident Vladimír Putin, který se o Vánocích rád objevuje na nečekaných místech mimo hlavní město. Letos si vybral chrám ve vesnici Otradnoje Voroněžské oblasti.

Jako státní svátek se Vánoce začaly v Rusku slavit až v lednu 1991, předtím je bolševici zakázali a lidé je slavili jen doma.

Na rozdíl od nás si Rusové na Vánoce nedávají dárky a nestrojí stromečky, protože ty jsou připravené už od Nového roku, kdy pod nimi zejména děti nacházejí dárky.

„Tady jsou Vánoce jiné už třeba tím, že v obchodech není žádná nákupní horečka, to už si Rusové obstarali před koncem minulého roku, pokud tedy v současné situaci hospodářské krize a sankcí měli peníze,“ popisuje zpravodaj ČRo v Rusku a doplňuje:

„Celkově jsou tady Vánoce klidnější a více spojené s náboženskou účastí třeba na mši nebo také s cestováním do zahraničí.“

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme