Stanoviště tříděného odpadu ve Šternberku barvami připomíná cirkus

7. leden 2015

Klasickou žlutou, přes modrou a zelenou, doplňuje ještě černá, bílá a šedá. Co všechno ve Šternberku třídí?

Od letošního roku musejí obce ze zákona nově třídit biodpad a kovy. Většinou to řeší hromadným svozem několikrát do roka jako v Litovli nebo Konici. Ve Šternberku s novou povinností problém neměli.

„Třídíme, kdyby všichni třídili tak, jako my, tak to vypadá jinak.“ Jan a Bohuslava Toušovi si kontejnery na kov pochvalují.

Sběrná místa ve Šternberku hýří všemi barvami. Kromě plastů, papíru a skla svážejí tu oleje, bioodpad a kov. Ten patří do speciálních šedých nádob.

„Můžete tam odložit veškerý kovový odpad. To znamená nejen železo, jak si mnozí občané myslí, že tyto kontejnery patří pouze na staré železo, ale můžete tam opravdu odložit hliník nebo jiné druhy kovů,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Antonín Kostrůnek.

Jan Touš je s tříděním odpadů ve Šternberku spokojený. Snad jen jeden kontejner mu ještě na stanovišti chybí: „Ještě by bylo potřeba na obaly od mléka, to by bylo dobré tady ještě zavést.“

Podle Antonína Kostrůnka ale město zatím speciální popelnice na nápojové kartony neplánuje: „Ve Šternberku se 'tetrapak' separuje do plastových kontejnerů, čili do těch žlutých a to z toho důvodu, že veškerý obsah plastových kontejnerů je tříděn na třídící lince zhruba na osm komodit různých druhů plastů, včetně těchto nápojových kartonů, neboli tetrapaků.“

autor: mot
Spustit audio