Janoušek žádá o přerušení trestu, prý kvůli zdravotním problémům

Lobbista Roman Janoušek požádal o přerušení trestu. Podle deníku Právo podal Janoušek žádost už v prosinci, Krajský soud v Brně se jí teď zabývá. Janoušek si v brněnském vězení odpykává 4,5letý trest za to, že v březnu 2012 srazil autem ženu. O tom, jestli lobbista věznici kvůli zdraví propustí, rozhodne soud během několika týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek, soud

Roman Janoušek, soud | Foto: Filip Jandourek

„Žádost o přerušení výkonu trestu byla podána samotným odsouzeným a došla v prosinci, soud teď činí úkony v řízení,“ řekla Právu mluvčí brněnského krajského soudu Lenka Smutná.

Žádost se podle Janouškova advokáta zakládá na stejných lékařských zprávách, které už byly součástí soudního řízení. Jde o zprávu například Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde se Janoušek léčil s poúrazovým krevním výronem do lebeční dutiny, píše deník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup při žádosti o přerušení trestu ze zdravotních důvodů přiblížil viceprezident Soudcovské unie Roman Lada

„Tu žádost bude posuzovat krajský soud v Brně, protože ten pan odsouzený ten trest vykonává v obvodu tohoto soudu, a rozhodovat o té žádosti bude předseda senátu,“ přiblížil obvyklý postup viceprezident Soudcovské unie Roman Lada.

Soudce bude mít podle Lady k dispozici lékařskou zprávu, jíž odsouzený argumentuje, ale může si vyžádat také další expertizy. „Tam se skutečně musí jednat o těžkou nemoc, to znamená nemoc, která toho člověka bezprostředně ohrožuje, že je v nebezpečí smrti nebo nějakého závažného onemocnění, které ta zdravotnická složka vězeňské služby není schopná zabezpečit,“ dodal Lada.

Lobbista Roman Janoušek narazil v pražské Vyskočilově ulici v březnu 2012 do auta před sebou, kolizi však neřešil a jel dál. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, 51letá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Janoušek ji srazil a z místa nehody ujel. Když ho policisté nedlouho poté dostihli, nadýchal podnikatel 2,2 promile.

Městský soud v Praze letos v dubnu Janouška odsoudil ke třem letům vězení a pěti letům zákazu řízení. Proti verdiktu se však odvolala jak obžaloba, podle níž byl trest nízký, tak obhajoba, které zase připadal nepřiměřeně vysoký. Vrchní soud v září zpřísnil trest na 4,5 roku vězení a zákaz řízení prodloužil na 7 let.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

ČRo, mka, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme