Německá vláda se připravuje na možný odchod Řecka z eurozóny

Berlín zvažuje možné důsledky odchodu Řecka z eurozóny. Spolková vláda si podle informací německých médií nechala vypracovat scénáře pro případ, že by Řecko po volbách na konci ledna eurozónu skutečně opustilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejsilnější stranou v řeckém parlamentu se po volbách zřejmě stane levicová formace Syriza (ilustrační foto)

Nejsilnější stranou v řeckém parlamentu se po volbách zřejmě stane levicová formace Syriza (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Pokud by opoziční levicová formace Syriza v čele s Alexisem Tsiprasem ve volbách zvítězila a splnila svůj předvolební slib, že přestane splácet řecký dluh, aby vyjednala nové podmínky, počítá německá vláda s tím, že by Řecko nedostalo další 10miliardovou částku ze záchranného balíku.

Scénář předpokládá, že by Řekové začali masivně vybírat eura, což by vedlo k bankovnímu kolapsu. Ten by musela odvrátit evropská bankovní unie, tudíž evropské peníze - vyplývá ze scénáře německé vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak reálná je možnost, že Řecko eurozónu skutečně opustí, komentovali Libor Rouček a Petr Robejšek

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ostře kritizuje jakékoli spekulace o řeckém návratu k národní měně drachmě. Podle něj jsou nezodpovědné.

Bývalý místopředseda Evropského parlamentu za ČSSD Libor Rouček si myslí, že varianta řeckého odchodu z eurozóny není reálná. Řecko si to podle něj nepřeje.

„Nepřejí si to pravicové strany, nepřeje si to řecká veřejnost a konec konců si to nepřeje ani pan Tsipras a Syriza. Takže ta pravděpodobnost je velmi, velmi malá,“ řekl Rouček ve vysílání Radiožurnálu.

Poradce pro strategické otázky Petr Robejšek pak šance na pokračování Řecka v eurozóně odhaduje na jedna ku jedné. Podle něj není pochyb o tom, že se tato jižní země měla od měnové unie už dávno odštěpit. Robejšek zároveň upozorňuje na to, že EU může být lpěním na udržení současné podoby eurozóny vydíratelná.

„O co skutečně jde, je vyjednávání, kdy se nová vláda Řecka sejde se zástupci eurozóny a půjde o to, za jakých okolností můžeme dál spolupracovat. A to, co je opravdu nebezpečné, je, že Evropa bude nucena Řekům ustoupit. To znamená otázka škrtů, dluhů bude na stole. A v tu chvíli, když bude na stole a bude rozhodnuta tak, jak by si to přál pan Tsipras, tak v tu chvíli přijde (se stejnými požadavky) Španělsko,“ říká Robejšek.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme