Starostové žádají zveřejnění majetkového přiznání kancléře Mynáře za posledních 20 let

Hnutí Starostové žádá, aby kancléř prezidenta republiky zveřejnil majetková přiznání za uplynulých dvacet let. Na Miloše Zemana se obracejí kvůli spornému nákupu vily, kterou získal Vratislav Mynář v pražských Strašnicích za pět a půl milionu od právníka lobbisty Romana Janouška, ačkoliv její tržní hodnota je podle realitních makléřů minimálně dvojnásobná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vila ve Strašnicích, kterou koupil Vratislav Mynář

Vila ve Strašnicích, kterou koupil Vratislav Mynář | Foto: Martin Houška

Samotný Mynář ovšem nechce zveřejnit ani svůj současný plat a hlava státu se nechala slyšet, že jí vysvětlení šéfa kanceláře stačí.

Vratislav Mynář tvrdí, že nemovitost je ve špatném stavu, potřebuje rekonstrukci, a proto je cena přiměřená. Janouškova advokáta Víta Širokého navíc prý nezná.

„Prezident Zeman je dlouhodobým zastáncem majetkových přiznání. Je to jedna z jeho zásadních priorit. Pravidelně o tom veřejně mluví. V situaci, kdy pan prezident mnohokráte kritizoval různé pochybné osoby, a na Hradě je kancléř jako nejvyšší úředník Hradu, který se chová velmi podobně, jako tyto pochybné osoby, není možné kázat vodu a pít víno,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny za Starosty a nezávislé Petr Gazdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostové žádají, aby kancléř Mynář zveřejnil majetková přiznání za minulých 20 let. Mluvil o tom Petr Gazdík a komentátor ČRo Petr Nováček

Kancléř by měl podle něj zveřejnit veškeré své majetkové poměry za posledních 20 let. Ukázat, jak k penězům na vilu přišel.

„I když plat nechce zveřejnit, pravděpodobně za necelé dva roky, kdy působí na Hradě, si 5,5 milionu na vilu nevydělal,“ uvádí Gazdík s tím, že žádnou odpověď hlavy státu zatím Starostové nemají.

„Vadí nám způsob, jakým se prezentují majetková přiznání, kdy pan prezident tlačí na spíše jednodušší pudy některých občanů, jako je závist. Plošná majetková přiznání podle nás vůbec nic nepřinesou, jen obrovskou administrativní zátěž. A lidé podobní panu kancléři z nich vyváznou naprosto bezpečně. Ukázalo se to na Slovensku, kde něco takového zavedli. Pojďme jít vlastní cestou a spíše řešit politiky a vysoké státní úředníky a být přísnější k nim,“ dodává Gazdík.

„Miloš Zeman je znám tím, že dlouho své oblíbence drží. Na druhou stranu je schopen okamžitě s člověkem zúčtovat. Viz Miroslav Šlouf, se kterým se prakticky rozešel z hodiny na hodinu, přestože bez něj by si nejspíš dál četl v klidu knížky na Vysočině,“ podotýká komentátor ČRo Petr Nováček.

Vila v pražských Strašnicích, kterou koupil před Vánoci kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář | Foto: ČTK

Kancléř Vratislav Mynář požádal o prověrku | Foto: Filip Jandourek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme