Filatelie má stále své kouzlo. Sbírejte vzácné známky

7. leden 2015

Propadli jste jako děti kouzlu poštovních známek? Možná vaše sbírka skončila na půdě nebo jste ji předali svým potomkům. Sbírání známek není mezi dětmi tak rozšířeným koníčkem, jako tomu bylo v předchozích generacích. Přesto filatelie není odepsaná ani v době počítačových her. Jak sbírat známky? To bylo další téma v rozhlasové Radioporadně.

Také Miroslav Voda objevil kouzlo známek v dětství. Byla to tradiční školní zábava. Spolužáci si vyměňovali své sběratelské kousky mezi sebou o přestávce.„Byla to klasická dětská sbírka. Ta je dobrá jedině na to, předat ji zase dětem,“ usmívá se Miroslav Voda. Od táty dostal album a sbíral známky z celého světa.

„Nebylo jich totiž v oběhu tolik jako dnes. Československo od roku 1945 do roku 1993 má dva a půl tisíce známek,“ vysvětluje filatelista. Jeho cesta ke skutečnému sbírání byla dlouhá. Ve třiceti letech se přihlásil do Klubu filatelistů Pardubice a začal se svému koníčku věnovat intenzivněji.

Sbírání poštovních známek je jedním z nejpopulárnějších koníčků na světě. Nejdřív je dobré se rozhodnout, co budete sbírat. Jestli jenom použité známky, nebo známky svěží, aršíky, dopisnice a obálky se známkami, atd. Pokud se rozhodnete, že chcete sbírku námětovou, vyberte si, čeho se bude týkat. Jestli to budou houby, zvířata nebo státníci.

„Se vším rádi poradíme v našem klubu. Scházíme se každou středu v restauraci Veselka naproti starému nádraží,“ zve Miroslav Voda. Klub vám pomůže se sháněním toho, co byste si ve své sbírce přáli mít. Poradí vám i s tím, jak známky třídit a rozšiřovat sbírku.

Správné ukládání známek

Jak zabránit zbytečnému zničení známek? Problém u zásobníků vyrobených v první polovině 80. let a starších bylo, že fluorescence vyprchala ze známek do pásek. Pod UV lampou je jasně viditelný pruh. Na pásce se objevují zbytky fluorescence. Tento problém se týká známek tištěných na papíru fl1. Doporučujeme ukládat čisté známky s lepem do zásobníků s bílými listy. Alba ukládejte na stojato bez jakékoliv zátěže. Důležité je, aby v místnosti nebylo vlhko.

V dnešní době se často setkáváme se samolepícími známkami. Ty se z obálek odstraňují velmi těžce. „Některá lepidla jsou smýt vodou. Přidávám k tomu bělící prášek na prádlo. Někdy to jde rychle. U lepidel, kde to nejde, se doporučuje známku namočit do vody s kvasnicemi. Ale trvá to týden. Zvláště americké známky mají velmi silná lepidla,“ odpovídal na posluchačský dotaz Miroslav Voda. Sloupnuté známky dá obrázkem na plexisklo, počká, až částečně uschnou. Opatrně je přemístí do čistého sešitu, zatíží a nechá je tak týden až čtrnáct dní.

Filatelisté v Pardubicích

Filatelisté se v metropoli našeho kraje objevili už na konci 19. století. Pardubický klub byl založený v roce 1920 a měl tehdy patnáct členů, dnes je jich 109. Výměnné schůzky klubu se konají každou středu od 16 do 17.30 v pardubické restauraci Veselka.

Jaké skvosty má Miroslav Voda ve své sbírce? Které výstavy stojí za zhlédnutí? Poslechněte si v záznamu rozhovoru.

Víte, že…
Před pár dny se vydražila nejvzácnější známka světa One-Cent Magenta za 9,5 milionu dolarů. Příběh Jednocentové karmínové začal v roce 1856 v tehdejší Britské Guyaně. Vytištěna byla z nouze, když se zpozdila dodávka známek z Británie a místní pošta musela požádat o pomoc tiskárnu Joseph Baum & William Dallas, která běžně tiskla noviny Official Gazette. Známka má zajímavý životopis vlastnil ji největší filatelista historie nebo multimilionář John du Pont, jenž zastřelil amerického olympionika, kterého sponzoroval.

autor: PRO
Spustit audio