V severočeských útulcích začátkem roku přibývá psů

7. leden 2015

V útulcích na severu Čech končí začátkem roku psi, kteří se zaběhli při silvestrovských oslavách nebo je jejich noví majitelé vyhodili. Výjimkou není ani útulek v Dobranově na Českolipsku. Minulý rok jím prošlo bezmála 500 zvířat.

„Ti psi, kteří nejsou vychovaní a mohou v té rodině všechno, ti jsou jedni z prvních, které nakonec vyhodí. Přeteče pomyslný pohár trpělivosti. Takový pes, který je členem rodiny, ale není na prvním místě a ta rodina ho bere, on jí respektuje, po něm pátrá hned. Když se ztratí, tak ho hledají a ještě tady ani u nás není. Pak jsou psi, kteří jsou někde na dvorku, nebo dokonce uvázaní na řetězu. Když si pán vzpomene, tak mu dá nažrat. Kolikrát se takový pes tady objeví i s řetězem na krku, tak, jak utekl od boudy,“ vysvětluje provozovatel psího útulku v Dobranově Jan Vávra.

Mezi novými obyvateli útulku je i čtyřměsíční štěně. Patří mezi klasické voříšky a bylo asi nevhodným vánočním dárkem. Malé štěně je opatrné, možná až nedůvěřivé.

„Našli ho vyhozené u popelnic údajně v Zákupech,“ upřesňuje Vávra a pokračuje: „Každý by chtěl yorkšíra nebo boloňáka, nebo velkého psa na hlídání. Největší problém je se starými psy a s těmi střední velikostí. Takový kokršpaněl se nehodí do bytu ani na zahradu a každý by chtěl raději štěně.“

Podle provozovatele útulku lidé vyhodí psa, protože dělají třeba vánoční úklid. Chtějí si například pořídit nový koberec a pes ho zaneřádi chlupy, roztrhá nebo počůrá. Pak končí na ulici i takzvané nevhodné dárky. „Někdo se zfamfrní a pořídí tomu druhému psa, aniž by se s ním domluvil.“

V útulku je zatím jeden pes, který se stal nevhodným dárkem. Vzhledem k tomu, že je stále začátek nového roku, mohou přijít další.

Spustit audio