Řada nemocnic v kraji zvedla svým zaměstnancům platy

8. leden 2015

Vyšší cifru na výplatní pásce uvidí už v lednových platech zaměstnanci řady nemocnic v Moravskoslezském kraji. Zvýšení mezd se totiž dočkali nejen zdravotníci ve státních zařízeních, ale také v krajských nebo městských nemocnicích. Ne všude ale mají v této chvíli jasno. Jednání mezi vedením a odbory stále pokračuje například v síti nemocnic Agel.

S novým rokem přidala svým zaměstnancům Městská nemocnice Ostrava, potvrdila její mluvčí Magda Otáhalová. Tarifní plat, který ale tvoří jen část mzdy zdravotníků, stoupl o pět procent.

„Městská nemocnice je příspěvkovou organizací, tudíž je zřejmé, že na základě tarifních tabulek k navýšení platu zdravotníků dochází od 1. ledna 2015. Růst platů je pokryt v rámci úhradové vyhlášky pro rok 2015,“ upřesnila mluvčí.

Zvýšení platů se přitom netýká jen nemocnic, ale i zdravotníků v sociálních službách, potvrdila předsedkyně krajské rady odborového svazu zdravotnictví Dagmar Drobíková.

„Zdravotní sestry dostaly v sociálních službách navýšení ve výši 3,5 procenta už za listopad a prosinec a od ledna dostávají plus 1,5 procenta, takže to zvýšení opravdu probíhá,“ dodala Drobíková.

To zdravotníci, kteří pracují v síti nemocnic, které vlastní soukromá společnost Agel, teprve čekají, jak dopadne jednání s odbory.

„Pro zvýšení platu zdravotníků se naše společnost snaží udělat maximum. Dokud ale nebude ukončeno kolektivní vyjednávání s odbory, nejsem bohužel schopna poskytnout bližší informace týkající se zvyšování mezd,“ vysvětlila za síť nemocnic Agel Radka Miloševská.

Ve státních nemocnicích měli zaměstnanci jasno už loni. I když sice odboráři bojovali za desetiprocentní zvýšení platů lékařů, nakonec je poloviční a rozhodnutí platí i pro Fakultní nemocnici Ostrava.

„Od 1. ledna letošního roku byly změněny platové tabulky, což v praxi znamená, že u všech zaměstnanců nemocnice, tedy u zdravotníků i nezdravotníků, došlo k navýšení platů o pět procent,“ potvrdil její mluvčí Tomáš Oborný.

Polepší si i zaměstnanci v krajských nemocnicích, všechny svým zaměstnancům zvýšily tarifní platy. Třeba lékařům v opavské nemocnici stouply o zhruba dva tisíce korun, sestrám o tisícovku.

autor: iha
Spustit audio