Hollande vyhlásil státní smutek. Útok na Charlie Hebdo byl útok proti celé Francii, řekl

Útok teroristů na redakci satirického listu Charlie Hebdo v Paříži, při kterém zemřelo 12 lidí, byl podle francouzského prezidenta Francoise Hollanda namířený proti hodnotám a kultuře celé země. Největší zbraní proti tomu je podle něj jednota Francouzů. Hollande to řekl ve svém večerním mimořádném televizním projevu. Zároveň oznámil na čtvrtek den státního smutku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Francois Hollande ve svém vystoupení k teroristickému útoku na redakci satirického listu  Charlie Hebdo

Francouzský prezident Francois Hollande ve svém vystoupení k teroristickému útoku na redakci satirického listu Charlie Hebdo | Zdroj: Reuters

„Velmi talentovaní kreslíři a odvážní novináři jsou mrtví. Svým vlivem, drzostí i nezávislostí zanechali stopy na několika generacích Francie, při tomto zbabělém útoku zemřeli i dva policisté, kteří Charlie Hebdo a jeho zaměstnance chránili, teď jsou to naši hrdinové. A proto na čtvrtek vyhlašuji den státního smutku, vlajky budou na půl žerdi po tři dny,“ uvedl Hollande.

Desetitisíce Francouzů odsoudily teroristický útok na týdeník Charlie Hebdo

Číst článek

Podle něj oběti teroristického útoku zemřeli za ideje, které země vyznává, především za svobodu. A o útok na tyto hodnoty prý také vrahům šlo.

„Naše nejlepší zbraň je naše jednota. Nic nás nemůže a nesmí rozdělit," prohlásil prezident.

Hollande se zmínil i o solidaritě, kterou Francii vyjadřují země celého světa. Mezi ně dnes patřily třeba USA, Rusko, Velká Británie, Německo, Česká republika, ale i některé arabské země.

Teroristický útok v Paříži odsoudili Obama, Putin, čeští politici i islámská univerzita

Číst článek

Francouzský prezident dodal, že pátrání po vrazích pokračuje a připomněl, že vláda v zemi vyhlásila nejvyšší stupeň z hlediska bezpečnostních opatření.

Zítra se prý prezident setká s předsedy obou komor parlamentu a společně budou jednat o dalších krocích.

ČTK, Český rozhlas, kov, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme