V Česku se přemnožili divočáci, jejich počet se může za rok až ztrojnásobit

Česko má problém s přemnožením divokých prasat. Podle odborníků musí proto myslivci odstřelit až tři sta tisíc divočáků. Divočáci se přemnožili z několika důvodů. Chybí jim například přirozený nepřítel a kvůli množství mláďat se jejich počet může každoročně téměř ztrojnásobit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoké prase se selaty

Divoké prase se selaty | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

Divočáci se v posledních letech neobyčejně razantně rozmnožili. Zatímco v roce 1992 bylo v Česku uloveno 39 tisíc kusů černé zvěře, o dvacet let později už to bylo 185 tisíc.

Pro myslivce je ale v některých měsících roku jejich odlov opravdu složitý, popisuje vedoucí oddělení myslivosti při Českomoravské myslivecké jednotě Luděk Králíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divočáci se v Česku přemnožili. O problému mluvili vedoucí IEZ VFU Miroslav Vodňanský a vedoucí oddělení myslivosti při ČMJ Luděk Králíček.

„Docela problematické je období od května do konce prosince. Divočáci se zdržují v kulturách řepky a kukuřice. Myslivci se tak na prasata nedostanou, proto se jich v tomto období loví málo,“ podotýká Králíček.

Divoká prasata mají v dnešní krajině opravdu ideální podmínky, vysvětluje vedoucí Institutu ekologie zvěře Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně Miroslav Vodňanský.

„Černá zvěř nemá žádného přirozeného nepřítele. Jde také o velice inteligentní a přizpůsobivou zvěř, která má velice vysokou reprodukční schopnost. Roční přírůstky se v současných podmínkách pohybují kolem 200 až 300 procent,“ dodává Vodňanský.

Divoká prasata se přemnožila také v sousedním Polsku. Zvěř se začala objevovat také na předměstích velkých měst, například v okolí Varšavy.

Vladimír Kroc, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme