OBRAZEM: Vyšehradský kodex bude vystaven v jedné z nejbezpečnějších vitrín

Jednu z nejdokonalejších a nejbezpečnějších vitrín dnes přivezli z Německa do pražského Klementina. Národní knihovna v ní na konci ledna vystaví Vyšehradský kodex, jeden z nejvzácnějších rukopisů. Protože pochází zřejmě už z doby kolem roku 1085, vyžaduje speciální bezpečnostní i klimatické podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitrína pro Vyšehradský kodex

Vitrína pro Vyšehradský kodex | Foto: Filip Jandourek

Vitrína je čidly napojená na důmyslný počítačový systém, který zaregistruje i zvuk tříštění skla. A to i přesto, že veškeré skleněné části jsou nerozbitné.

Ideální klimatické podmínky pak vitrína udržuje sama. Má totiž automatickou klimatizaci, která pozná nedostatečnou, nebo naopak nadbytečnou vlhkost a umí ji sama regulovat. To u běžných výstavních vitrín není obvyklé, proto má teď Národní knihovna konečně možnost cenný Vyšehradský kodex ukázat lidem.

Vitrína pro Vyšehradský kodex | Foto: Filip Jandourek

Naposled ho návštěvníci viděli koncem 50. let 20. století v Paříži. V Praze ho uvidí 31. ledna a 1. února v Zrcadlové kapli pražského Klementina.

Vitrína pro Vyšehradský kodex | Foto: Filip Jandourek

I když je vitrína dokonalá, Vyšehradský kodex je natolik vzácný, že není možné vystavit ho na delší dobu. Po dvou dnech bude proto znovu uložen do speciálního trezoru.

Pokud to zájemci v tyto dva dny nestihnou, ve Valdštejnské jízdárně v Praze se nachází dokonalá kopie kodexu. Na výstavě Otevři zahradu rajskou bude k vidění až do 15. března.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme