Na ministerstvu vnitra začaly pohovory s uchazeči o místo šéfa státní služby

Jednadcacet lidí se přihlásilo do výběrového řízení na post náměstka ministra vnitra pro státní službu, dnes odpoledne s některými z nich začaly pohovory. Je to už druhý konkurz, ten první ztroskotal na slabinách uchazečů. Služební zákon platí v Česku od začátku roku, změny, které se dotknou skoro sedmdesáti tisíc úředníků, však přijdou postupně. Ministerstva mají na zavedení zákona do praxe půl roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Výběrové řízení na klíčového náměstka pro státní službu se konalo už v prosinci. Žádný z uchazečů však nesplnil stanovené podmínky, nejčastěji jim chybělo potvrzení o jazykové zkoušce. Vláda proto podmínky upravila a vyhlásila nový konkurz.

Ani teď nesplnili všichni uchazeči stanovené podmínky, podle informací Radiožurnálu se to týká asi poloviny z nich. Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky by to nemuselo vadit, konkrétní číslo uchazečů pozvaných k pohovoru však zatím sdělit nechtěl.

Zájemce o místo šéfa státní služby musí být nejméně čtyřicetiletý, musí mít čisté lustrační osvědčení a dokázat, že v uplynulých osmi letech pracoval nejméně čtyři roky ve státní správě. Spolu s přihláškou museli kandidáti poslat také životopis a osmistránkovou práci na téma Koncepce zákona o státní službě. Budoucí „supernáměstek“ také bude muset umět dobře anglicky, německy nebo francouzsky, osvědčení o jazykové zkoušce však na rozdíl od prvního výběrového řízení nemusí mít hned, ale může ho předložit až v průběhu letošního roku.

„My to konečné číslo zveřejníme až po skončení pohovorů, nicméně je důležité říct, že z toho počtu jednadvaceti uchazečů je dostatečný počet uchazečů, kteří jsou přizváni na pohovory, aby z nich potom vláda mohla vybrat jednoho, který stane na tom místě náměstka ministra vnitra pro státní službu,“ uvedl Řepka.

Jméno náměstka by tak mohlo být známé v původním termínu, tedy do poloviny ledna.

Kandidáty vybírá pětičlenná komise, pohovory jsou naplánované na dnešek a na zítřek. V hlavní budově ministerstva vnitra už je pro budoucího šéfa úředníků všechno připravené.

„Konkrétně tady na patře, kde se nacházíme, už jsou zaměstnanci – má jich být 29, zatím jich je 14 – kteří začali připravovat všechno potřebné pro státní službu,“ říká první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Takzvaný supernáměstek jmenuje po svém nástupu do funkce postupně na jednotlivá ministerstva státní tajemníky. Ti začnou vybírat šéfy odborů a pak přijdou na řadu vedoucí oddělení. Výsledkem má být výkonnější a na politicích nezávislá státní správa.

Jana Čermáková, Jaroslav Gavenda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme