Sdružení Oživení: O nezávislosti českého superúředníka nemůžeme mluvit

8. leden 2015

Dnes odpoledne začne bitva o superúředníka: více než 20 uchazečů o místo náměstka pro státní službu projde přijímacími pohovory.

Služební zákon platí v Česku od nového roku, ale změny, které zavádí a dotknou se skoro 70 tisíc úředníků, přijdou postupně.

„Kdo se stane superúředníkem by mělo zajímat každého člověka v této zemi,“ připomněla v našem vysílání Lenka Petráková ze sdružení Oživení.

Důvod? Půjde o velmi zásadní osobu pro to, kam se bude ubírat státní správa do budoucna.

Pro Petrákovou je překvapující, že v prvním kole tendru nikdo neuspěl, ale teď se najednou hlásí dvě desítky uchazečů. Stejně tak ji zaráží změna požadavků, které má superúředník splňovat.

„Jestli to má být člověk, který má řídit státní správu, pak požadavek na minimálně jeden cizí jazyk je zcela oprávněný, a šalamounsky odsunout splnění tohoto požadavku na později je více než úsměvné.“

Aktivistka má také výhrady ke kompetencím superúředníka a zpochybňuje jeho nezávislost.

„Tato osoba bude mít na starosti přípravu předpisů, které bude ale schvalovat vláda, a bude přímo podřízená ministrovi vnitra. Domnívám se, že tady nelze mluvit o nějakém ryze nezávislém superúředníkovi,“ tvrdí Petráková.

Chybu vidí v zákonodárcích, kteří si dostatečně nevyjasnili vizi státní správy, jejího uspořádání a fungování.

„Služební zákon se stal více či méně politikem, kdy byl poměřován a upravován na základě velmi ad hoc politických rozhodnutí a kompromisů,“ kritizuje členka sdružení Oživení.

autoři: oci , bum
Spustit audio