Zřejmě nejznámější český válečný veterán Jiří Schams podlehl rakovině

Bojoval v první linii v Afghánistánu. V roce 2008 přežil útok sebevražedného atentátníka a nezlomila ho ani velmi těžká zranění, která při něm utrpěl. Snad nejznámější český válečný veterán Jiří „Regi" Schams založil nadaci Regi Base, která pomáhá těžce zraněným vojákům vrátit se do života. Nakonec ale Regiho zabila rakovina. Podlehl jí ve středu, necelý rok poté, co mu ji lékaři diagnostikovali. Bylo mu 42 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Válečný veterán Jiří Schams  (na snímku z 29. srpna 2011)

Válečný veterán Jiří Schams (na snímku z 29. srpna 2011) | Zdroj: ČTK

Jiří Schams, známý hlavně pod přezdívkou Regi, byl zkušený voják. Sloužil u speciální jednotky vojenské policie. Spolu s kolegy byl nasazen na misi v Afghánistánu v provincii Hílmánd, kde na ně v březnu 2008 zaútočil sebevražedný atentátník.

Incident v České televizi později popsal Regiho kolega, který si přál zůstat v anonymitě:

Přehrát

00:00 / 00:00

Válečného veterána Jiřího Schamse, který ve 42 letech podlehl rakovině, připomněla redaktorka Evelyna Kulíšková

„Prováděli jsme činnost kolem hlavní silnice ve městě Gerešk, uprostřed naší jednotky šla trojice dánských vojáků, kteří prováděli humanitární činnost. Sebevražedník přišel k této skupince Dánů a odpálil se. Já jsem byl od toho epicentra asi 15 metrů, tlaková vlna mě shodila na zem. Dostal jsem do zubů, dostal jsem to do nohy. Měl jsem štěstí, že mě odstínila ta auto okolo.“

Útok ale nepřežili dva Dánové, čtyři Afghánci a velitel ochranného týmu Milan Štěrba. Regi Schams vyvázl s řadou velmi vážných zranění, přišel o části končetin a střepina ho zasáhla do hlavy.

Regi Base

Po atentátu se ale postupně zotavoval. Přestože zůstal upoutaný na invalidní vozík, nevzdával se a motivoval k tomu i další vážně zraněné vojáky. Společně s Hynkem Čechem založil nadaci Regi Base, které Schams do názvu propůjčil svou přezdívku.

Z nadačního fondu koupili speciální přístroje, které pomáhají těžce zraněným veteránům při rehabilitaci. Ve Svémyslicích u Prahy se také staví první specializované privátní centrum komplexní péče pro válečné veterány.

Speciální rehabilitaci měl letos v červnu nastoupit i Regi, protože se jeho zranění začala lépe hojit. Rakovinu, která jeho život včera ukončila, proto jeho přátelé považují za opravdovou „podpásovku".

Vojáci ho nazývají hrdinou

Vojáci na sociálních sítích vzdávají Regimu hold a nazývají ho hrdinou. Mimochodem v září 2008, těsně po tehdejším útoku, mu premiér Mirek Topolánek udělil prestižní medaili Karla Kramáře.

Jako velkého bojovníka Schamse vnímá také armáda a ministerstvo obrany. Se zemřelým vojákem se proto rozloučí se všemi poctami. „Ministerstvo obrany ve spolupráci s rodinou připraví důstojné rozloučení s tímto vojákem,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Naopak na některých zpravodajských serverech se pod článkem o smrti Schamse začaly množit velmi útočné a vulgární příspěvky, které české vojáky označují za žoldáky vraždící lidi v cizí válce. Takové názory už dříve odsoudil náčelník generálního štábu Petr Pavel a nazval je stokou.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme