Klienti H-Systemu se nemusí vystěhovat z domů v Horoměřicích, rozhodl soud

Podvedení klienti společnosti H-System nemusí vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy. Dnes o tom rozhodl Městský soud v Praze. Ten zamítl žalobu konkurzního správce Josefa Monsporta, který chtěl domy prodat, a peníze poté rozdělit mezi všechny poškozené klienty. Lidé se ale hájili tím, že byty dostavěli z vlastních prostředků. Verdikt zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

H-System soud

H-System soud | Foto: Filip Jandourek

Soudkyně Nataša Reichlová dnes dokončila dokazování. Pak si vyslechla konečné návrhy obou stran a hned vynesla rozsudek. Jakmile soudkyně žalobu zamítla, tak se ozval potlesk.

„Jsem velmi spokojen a jsem strašně rád, že soud takto rozhodl. Šedesát rodin bylo po dlouhých 14 let terorizováno šikovným právníkem, který dělal konkurzní podstatu,“ hodnotí verdikt jeden z podvedených klientů Martin Junek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klienti H-Systemu nemusí vyklidit domy v Horoměřicích, rozhodl soud. Verdikt je nepravomocný. U soudu byla i redaktorka Veronika Hlaváčová

Skoro 60 rodin se podle rozhodnutí soudkyně z bytů v Horoměřicích u Prahy nemusí stěhovat i kvůli tomu, že jim dokončení stavby povolil původní správce konkurzní podstaty Karel Kudláček.

Jeho už loni soudkyně vyslechla. Řekl, že by domy jinak spadly. Jedinou možností tak před 15 lety byla jejich dostavba.

„Soud má z jeho výpovědi za prokázané, že by jednoznačné nemovitosti tak, jak byly rozestavěny, zimu v žádném případě nepřežily. Dnes by se tedy nebylo o co soudit, pokud by nedošlo k jejich dostavbě,“ upřesnila soudkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření správce konkurzní podstaty H-Systemu Josefa Monsporta pro Radiožurnál

Verdikt je zatím nepravomocný. Současný správce konkurzní podstaty Josef Monsport Radiožurnálu potvrdil, že se proti němu odvolá.

„Jsem přesvědčen, že dnešní rozhodnutí před odvolacím soudem, který vezme v úvahu všechny podstatné okolnosti, nemůže obstát. A i kdyby se tak stalo, pak nezbyde nic jiného, než prodat tyto domy i s těmi osobami, které dneska stály před soudem s transparenty, a biti na tom budou jenom ostatní bývalí klienti H-Systemu, to znamená drtivá většina těch, kteří nebydlí,“ podotkl Monsport.

H-System uzavřel v roce 1993 smlouvy o stavbě bytů a domů v okolí Prahy se stovkami zájemců. Pak ale firma zkrachovala. Přes tisíc lidí tak přišlo dohromady skoro o miliardu korun.

Zakladatel firmy Petr Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti a byl za to odsouzen ke 12 letům vězení. Podnikatel se hájil tím, že klienty nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

Kauza H-System | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme