Týdeník Charlie Hebdo vyjde týden po útoku v milionovém nákladu

Satirický týdeník Charlie Hebdo, jehož redakci včera napadli teroristé, vyjde týden po útoku v milionovém nákladu. S odvoláním na právního zástupce redakce o tom píše francouzský server Le Monde. Solidaritu týdeníku vyjadřují i ostatní francouzské listy – dnes vyšly s černými titulními stranami.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie. Titulní stránky novin byly den po útoku černé. Redakce tak daly najevo solidaritu s týdeníkem Charlie Hebdo

Francie. Titulní stránky novin byly den po útoku černé. Redakce tak daly najevo solidaritu s týdeníkem Charlie Hebdo | Zdroj: Reuters

„Charlie Hebdo vyjde příští středu a bude vytištěno milion exemplářů,“ uvedl právník Richard Malka. Obvyklý náklad je přitom 60 tisíc výtisků, píše Le Monde.

„Jsme stále ještě v šoku, ale co je důležité, je naše rozhodnutí zveřejnit další číslo Charlie, i když nemáme příliš energie na to myslet, co bude dál. Toto číslo je na počest těch, kteří už nejsou. To je to, co by Charb (šéfredaktor týdeníku, jedna z obětí včerejšího útoku, pozn. red.) chtěl,“ dodal Malka.

Mezi oběťmi včerejšího útoku teroristů jsou přední karikaturisté i zmiňovaný šéfredaktor týdeníku. Příští vydání, které by mělo mít osm stran, dá dohromady zbytek redakce, sympatizující karikaturisté z celého světa i bývalí zaměstnanci Charlie Hebdo. Mezi nimi je také novinářka Caroline Fourestová, podle které redakce satirického časopisu musí ukázat, že se nenechá zastrašit.

„Dohodli jsme se, že se všichni sejdeme zítra, abychom probrali další číslo. I přes teroristický útok si myslíme, že nepřichází v úvahu, že by časopis příští týden nevyšel,“ řekla Fourestová australskému radiu ABC.

Minutou ticha uctila Francie památku obětí útoku na týdeník Charlie Hebdo

Číst článek

Jako výraz solidarity s redakcí satirického časopisu dnes vyšly francouzské listy s černou titulní stranou. Třeba Le Figaro na ní měl napsáno „Svoboda byla zavražděná“. A i jinak si novináři zavražděné kolegy připomněli.

„Drželi jsme minutu ticha. Všichni jsme se sešli ve dvoraně sídla našich novin a minutu nikdo nemluvil,“ popsala redaktorka Le Figaro Stephane Kovascová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci francouzských novinářů na útok na Charlie Hebdo přiblížila redaktorka listu Le Figaro Stephane Kovascová

V Le Figaru podobně jako v jiných redakcích novin také přijali opatření proti případnému vniknutí cizích lidí do sídla novin.

„Zavřeli jsme náš hlavní vchod z ulice. Do budovy chodíme zadním vchodem přes malou uličku. Hlídají ji čtyři ozbrojení policisté a prohlížejí nám tašky, když jdeme do práce,“ dodala Kovacsová.

Redaktorka si nemyslí, že by tragédie v redakci Charlie Hebdo měla nějaký vliv na další podobu listu Le Figaro – novináři se podle ní zastrašit nenechají a budou dál psát i o islámu a uveřejňovat i kreslené vtipy.

„Budeme pracovat jako dřív. Ještě nevíme, jak dlouho budou ta zvýšená bezpečnostní opatření trvat, budeme pokračovat v práci jako obvykle. Včera jsme přetiskli jednu karikaturu z Charlie Hebdo. I nadále budeme psát jako dosud. Na naší práci to nic nezmění,“ dodala.

Francie, Paříž. V okolí redakce Charlie Hebdo, kterou napadli teroristé, dál hlídkuje policie | Foto: Reuters

Pavel Novák, Český rozhlas, Pavlína Nečásková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme