Nahlédněte s námi do zákulisí Divadla ABC a připomeňte si jeho historii a osobnosti

Divadlo ABC je scénou Městských divadel pražských. Na jeho jevišti stály významné herecké osobnosti a působili tu slavní režiséři jako Ota Ornest, Alfréd Radok nebo Ladislav Vymětal. Poměrně rozsáhlé divadelní prostory se nacházejí v centru Prahy v paláci U Nováků a vznikly za první republiky. Ve 30. letech toto místo vešlo ve známost díky trojici Voskovec, Werich a Ježek. Jejich Osvobozené divadlo tady působilo do roku 1938.

Ve druhé polovině 50. let se sem Jan Werich vrátil jako ředitel a na jevišti Divadla ABC stál po boku nového hereckého partnera Miroslava Horníčka. Velmi zajímavou éru zažila tato scéna v 60. letech, kdy se stala součástí Městských divadel pražských, vedených režisérem Otou Ornestem. Repertoár tehdy tvořily hlavně komedie, ale i náročnější hry se silným příběhem a muzikály.

Archivářka Městských divadel pražských Justina Kašparová o tomto období říká: „Hráli tu například Jaroslava Adamová, Josef Zíma, Jana Drbohlavová, Lubomír Lipský, Květa Fialová, Václav Voska, Eduard Cupák a další. Jde o osobnosti, které jsme tehdy vídali i v televizi. Byla to velice kvalitní herecká základna.“

Městská divadla pražská mají dnes jeden soubor, který působí na dvou scénách: ABC a Rokoko. Svojí dramaturgií chtějí navázat právě na éru Oty Ornesta a zaměřují se na co nejširší okruh diváků.

Na jevišti Divadla ABC můžeme vidět například herce Oldřicha Víznera, Lubomíra Lipského, Jitku Smutnou, Danu Batulkovou nebo Jana Vlasáka.

Pan Kaplan má třídu rád - Divadlo ABC

Barevnou historii této scény připomínají výstavy ve foyer divadla. Ta současná je věnována osobnosti režiséra Alfréda Radoka a publikum si ji může prohlédnout do června tohoto roku.

Divadlo ABC se nachází v podzemních prostorách. „Jeho nejhlubší části jsou zhruba třináct metrů pod zemí,“ prozrazuje Zbyněk Simčišin, manažer provozu Městských divadel pražských, který nás v seriálu Prahou křížem krážem provedl místy, kam se publikum běžně nepodívá. V Divadle ABC nám také otevřel dveře ředitelny. Je tu k vidění nábytek, který v 50. letech sloužil tehdejšímu šéfovi Janu Werichovi.

„Jedná se například o rohovou skříňku, kde měl vína a doutníky. Původní je i komoda, dvě židle pro hosty a křeslo pana Wericha, které používáme v benefičních představeních. A v neposlední řadě tu máme jeho stůl. Údajně je v něm ukryta první pětikoruna, kterou vydělal,“ prozrazuje Zbyněk Simčišin.

Právě zákulisí, zajímavé momenty z historie i současnost Divadla ABC jsme vám přiblížili v krátkých reportážích. Seriál Prahou křížem krážem, vysílaný od 5. do 11. ledna 2015, najdete v našem archivu iRadio.

Prohlídka zákulisí Divadla ABC
autor: Jan Zítka
Spustit audio